Новини

Община Град Добрич получи награда "Най-добра пилотна община за 2009 г."

13.04.2010,
Община град Добрич се класира на първо място във второто издание на конкурса на проекта МОДЕЛ и получи европейската награда за „Най-добра пилотна община за 2009 г."

image/jpeg 
Церемонията по награждаването се проведе на 24 март в Брюксел в рамките на заключителната конференция по проекта на тема: „Местните власти от Централна и Източна Европа предприемат действия, за да използват възможностите за посрещане на нови предизвикателства”.

Европейската награда МОДЕЛ се дава на общината, която е постигнала най-добри резултати в:

- областта на управлението на енергията,

- разработването и изпълнението на амбициозна енергийна програма и

- организирането на интересни и качествени Общински дни на интелигентната
енергия.

Критериите за оценка обхващат трите най-важни компонента на Общата рамкова методика на проекта Управление на енергията в общините – МОДЕЛ.

Проектът, финансиран от програмата Интелигентна енергия за Европа, стартира през септември 2007 г. и завършва в края на април 2010 г.

Това е първият проект на Европейската комисия, в който са включени всички нови страни-членки на Европейския съюз и Хърватия. МОДЕЛ е движение, ориентирано към процеса на повишаване на енергийната ефективност в общините.

Проектът МОДЕЛ помогна на 43 общини от осем нови страни членки и кандидат-членки да станат МОДЕЛИ за своите граждани и другите общини и подготви основата за развитие на Устойчиви енергийни общности.