Новини

Експерти в енергийното обновяване на домовете ни са единодушни: Необходима е смяна на модела на финансиране на санирането на жилищните сгради в посока самоучастие на хората

Интервю на д-р Драгомир Цанев за БТА

Екатерина Тотева, БТА, 01.11.2022 г.

https://www.bta.bg/bg/news/economy/353243-neobhodima-e-smyana-na-modela-na-finansirane-na-saniraneto-na-zhilishtnite-sgrad

Експерти в областта на енергийното обновяване на жилищните сгради са единодушни, че е необходима смяна на модела на финансиране на процеса в посока самоучастие на хората. Само по този начин ще успеем да покрием екологичните цели, поставени от ЕС, а и няма да загубим огромен икономически ресурс, защото сградното обновяване е доказало, че привлича голям икономически интерес от страна на хората и бизнеса, каза Драгомир Цанев от "ЕнЕфект" по време на форума Пресклуб: "Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд", организиран от "Климатека" и "ЕнЕфект".

Той предупреди, че обществените средства за обновяване на жилищата няма да стигнат за всички. Ако продължаваме със сто процента грантове, значи, че взимаме от много хора и даваме на много малко или по друг начин казано 95 на сто от хората няма да имат достъп до средства за обновяване на домовете и това са предимно живеещите в малките населени места. За да се обърне тази тенденция, според него трябва да има съучастие от собствениците, както това се случва в нормалния свят.

Драгомир Цанев даде пример с Палестина и Гана, където грантовете са 30 процента, а в Украйна работи Фонд за енергийна ефективност на пазарен принцип и в момента има много проекти, допълни експертът. По думите му в тези държави хората са разбрали, че отговорността за собствеността им е тяхна, а не на държавата, а нейната роля е да подпомага инвестицията им да се възвръща в минимални срокове. По тази причина Драгомир Цанев призова да има паралелна на сегашната програма, за хората, които "ще останат извън борда".