Новини

27.11.2023,

Конференция „Политики и инвестиции за устойчива, ефективна и сигурна енергийна система“ дава начало на обществените консултации по Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК)

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, ЕнЕфект, Столична община и Центъра за изследване на демокрацията организират конференцията “Политики и инвестиции за устойчива, ефективна и сигурна енергийна система”, която ще даде официалното начало на обществените консултации по Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата. Събитието ще се проведе в комбиниран присъствен и онлайн формат на 27-и ноември от 9:00 ч. в хотел Хемус, София и се организира със съдействието на Министерство на енергетиката, като ще се съсредоточи върху стратегическата визия, политиките и необходимите реформите за осъществяването на енергийния преход. 

След успешното предходно събитие, проведено на 5 октомври 2023 г., и последвалата на 24 октомври го пресконференция с участието на министъра на околната среда и водите Юлиан Попов, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и члена на УС на БСК Иван Велков, форумът ще предложи първите институционални представяния на напредъка по работата на  Интегрирания национален план климат и енергия – ключовият документ, който ще зададе посоката на развитие на енергийния сектор в следващите години. Ще бъде поставен акцент върху потенциалните икономии, необходимите политически действия и обема на инвестициите на секторно равнище, като, разбира се, ще се обърне внимание на ролята на сградния сектор, с оглед потенциала му за осъществяването на значителни енергийни спестявания и силния интерес към първия етап на Националната програма за обновяване на многофамилните сгради.  В последващите дискусионни сесии ще се обсъдят въпроси, свързани с възможните по-мащабни инвестиции в сектора, включително разработването и капитализирането на Националния фонд за декарбонизация. Освен представители на изпълнителната и местната власт, в конференцията ще се включат и специалисти от ЕИБ и Световна банка, както и водещи български енергийни експерти.

Събитието ще открие XVI Национална конференция на Асоциацията на българските енергийни агенции – тридневен международен форум, в който ще бъдат засегнати редица теми, свързани с декарбонизацията на българската икономика: от стратегическо планиране и механизми за финансиране до управление на енергията в общините, намаляване на енергийната бедност, създаване на енергийни общности, схеми за сертифициране и развитие на умения за проектиране и строителство на нулево-енергийни сгради. Последният ден, изпълнен със силно международно участие, ще бъде посветен на системите за общински енергиен мениджмънт, които са от изключително за привличането на инвестиции в първите дни от новите мандати за управление на местните власти.

Регистрацията за събитието е достъпна на адрес https://forms.gle/22taYqDMoBZrN95t7, като местата са ограничени до капацитета на залите. 

Предварителна програма на конференцията

За допълнителна информация можете да следите страниците на ЕкоЕнергия и ЕнЕфект във Фейсбук, както и на www.besmartproject.net.