Новини

26.02.2024,

Експерти от ЦЕЕ ЕнЕфект взеха участие в събития за насърчаване на сградното обновяване

В периода 20–22 февруари се проведе учебно посещение в Будапеща, с домакин Института по енергийна ефективност в Унгария, за запознаване с успешни местни практики при предоставяне на интегрирани услуги за обновяване на домовете. През трите дни експертите от консорциума на проекта се запознаха с функционирането на центрове за обновяване на принципа „обслужване на едно гише“, ролята на местните власти и експерти, като бяха представени и разработени онлайн платформа, калкулатор за енергийни спестявания, база данни за професионалисти. Програмата включи и срещи с домоуправители и собственици в жилищен блок, обновен поетапно, както и срещи с представители на финансови институции за обсъждане на възможностите за финансиране на проекти за обновяване на жилищни сгради. Посещението се проведе в рамките на проекта на Програма LIFE на ЕС – SHEERenovPlus, координиран от ЕнЕфект, който предвижда изпълнение на дейности в градовете София, Пловдив, Габрово, Стара Загора, Бургас и Русе, осигурявайки предоставянето на интегрирана услуга за обновяване на домове в цялата страна.

На 22 февруари се проведе и следващото обучение от серията ни с BAU Academy за почти нулевоенергийни сгради, Тема 2: Топлинни мостове, на място и онлайн. Следващото обучение ще се проведе на 21 март, в сградата на BAU Academy и онлайн, на тема „Качество на микроклимата в съвременната сграда и обмен на въздух и влага с околната среда.“ То ще обхване въпроси, свързани с въздухоплътност, изпитване на въздухоплътност, кондензация, влажностен режим и вентилация на помещенията, където инж. Александър Станков и гост лектор.

Регистрацията предстои да бъде обявена, междувременно за допълнителна информация можете да следите страниците на BAU Academy и ЕнЕфект във Фейсбук.

На 22 февруари в Брюксел се проведе и заключителната конференция в рамките на проекта reMODULEES, с чиято подкрепа заработи и центърът за енергийна ефективност на Община Габрово. Събитието постави акцент върху услугите на едно гише и интегрираните решения за обновяване в подкрепа на дълбоката трансформация на сградите в целия ЕС.

1776c0212bf9b59860cf8b11499f056b.jpg