Новини

15.04.2024,

ЕнЕфект става част от Коалицията за действия за сградите в подкрепа на инициативата на ООН за високоефективни сгради

Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект се присъедини към Коалицията за действия за сградите (КДС) в партньорство с Форума Енискорти, други членове на коалицията и Глобалния алианс за сгради и строителство към Програмата на ООН за околната среда, за да подкрепи и развие принципите за високи експлоатационни характеристики на сградите и застроената среда. Д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, и г-жа Барбара-Ан Мърфи, главен изпълнителен директор на Форума Енискорти, подписаха документите за присъединяване на церемония, организирана под егидата на втората среща на КДС.

Като организация с нестопанска цел, Форумът Енискорти в ролята си на секретариат на КДС подписа меморандум за разбирателство с Програмата на ООН за околната среда (UNEP) за сътрудничество в глобалната мисия за подобряване на сградите, за да се намалят въглеродните емисии, като същевременно те са достъпни, здравословни и комфортни.

Форумът Енискорти и неговите партньори ще работят в сътрудничество с UNEP за популяризиране и демонстриране на трансформиращите ползи от високоефективните сгради посредством някои от най-добрите практики в планирането, проектирането и строителството в целия свят.

Драгомир Цанев отбеляза, че "ЕнЕфект работи с UNEP и с партньори от цяла Европа за утвърждаване на принципите на високоефективните сгради в продължение на много години. Меморандумът за разбирателство разширява перспективите ни до глобален мащаб с фокус върху конкретни проекти и програми, които бързо ще доведат до осезаеми резултати. За нас е удоволствие да обединим усилията си с КДС и да споделим нашия богат опит и знания, както и да се научим от успешни практики от други места по света."

Барбара-Ан Мърфи отбеляза: "Приветстваме ЕнЕфект в коалицията. КДС има богата програма за сътрудничество, включваща информационни дейности, научни изследвания, академични проучвания, строителни проекти и схеми за образование и обучение. Ще разширяваме глобалната мрежа на членовете на КДС с повече държави и повече заинтересовани страни от строителната индустрия. Също така планираме да мобилизираме ресурси и да разпространяваме знания, опит и добри практики за преминаване към сгради и строителство с нулеви емисии. ЕнЕФект ще бъде важна част от този процес."

Меморандума можете да видите тук