Новини

Президентът Плевнелиев: България е европейски шампион по пилеене на енергия

05.04.2012,
image/jpeg"България е европейски шампион по пилеене на енергия” - заяви президентът Росен Плевнелиев в първото си обръщение към народните представители – „с много енергия произвеждаме малко. Независимо колко нови мощности ще построим, ние не решаваме структурния проблем на нашата икономика - нейната енергоемкост". А аргументът, че "най-евтината енергия е икономисаната", изглежда е успял да обедини представителите на парламентарно представените политически сили в „месеца на политическите консултации”.

В потвърждение на вече заявените приоритети, президентът отново посочи, че през 2012 г. трябва да бъдат прецизирани действията по отношение на енергийната ефективност, като отчете, че е нужно да бъдат създадени работещи механизми и да се разпределят правилно дейностите и отговорностите по националната програма за енергийна ефективност. Коментирана бе и необходимостта да бъде заложен значителен финансов ресурс  за реализирането на конкретни мерки, като бе посочено, че по отношение на фискалната рамка за 2014-2020 година той би трябвало да бъде поне 1 млрд. лв.

В подкрепа на декларираните намерения за провеждане на устойчиви и последователни политики в тази област, енергийната ефективност и диверсификация на енергийните източници бяха заявени като основни приоритети на проведените политически консултации, заедно с  Националната програма за развитие „България 2020”, мерки в подкрепа на икономиката и заетостта, както и конкретни реформи през настоящата година. Повече информация и обобщение на официалното обръщение на президента Плевнелиев можете да намерите на адрес http://president.bg/news.php?type=0 .