Новини

Стратегически план за енергийна революция в Европа: 16-та международна конференция на Институт "Пасивна Къща"

11.05.2012,

Най-значимата конференция в света на енергийно ефективното  строителство бе проведена с участието на над 1000 експерти от 45 страни на 4 и 5 май 2012 г. в Хановер, Германия, с амбицията да предложи конкретни идеи за решителни промени в областта на ефективното използване на енергията на общоевропейско ниво, базирани на огромния опит на Институт "Пасивна къща” (Passive House Institute, Darmstadt, Germany, www.passiv.de). Около 40,000 пасивни къщи с обща площ от около 20 милиона кв. м. в момента предлагат на своите потребители най-високите нива на комфорт, като в същото време спестяват около 240 милиона евро (приблизително 320 милиона долара) годишно от енергийните разходи, като тези числа се увеличават с всяка изминала година.

Намаляването на националните бюджети, като същевременно се насърчава растежа и намаляването на безработицата - това е в момента най-важният приоритет и предизвикателство за ЕС и правителствата по целия свят. Как да се хармонизират тези привидно противоположни цели и да се постигнат положителни ефекти за местните икономики бе основната тема в 16-та Международна конференция "Пасивна къща", в Хановер, Германия. Общото очакване е, че ако новата директива на ЕС за енергийна ефективност, с необходимите придружаващи мерки за бързо изпълнение, бъде изпълнена в определените срокове, тя може да доведе до висока заетост в много сектори в цяла Европа до 2030 г., което от своя страна ще даде тласък на икономиките и намаляване на дълговете.

image/jpegimage/jpeg

Над 1000 участници от цял свят се събраха да обсъдят тези и други належащи въпроси в тазгодишната международна конференция, организирана от Институт "Пасивна къща". Международната значимост на събитието е все по-ясно изразена, като приблизително половината от участниците са представители на не-немскоговорещи страни, с висока активност от държави като Южна Корея, Япония, САЩ, Великобритания, Норвегия, Белгия и Франция. Разпределени в 16 сесии, 90 лектори очертаха своите решения и опит в областта на пасивните сгради. Проекти за ново жилищно строителство и обновяване на съществуващи сгради по стандарт "Пасивна къща" са изпълнени в изненадващо голямо разнообразие от климати, заедно с различни нежилищни сгради, вариращи от офиси до болници, училища и детски градини. Отново и отново, пасивната къща се доказва като основен инструмент за постигане на енергийни спестявания и намаляване на емисиите на CO2 от порядъка на 80% в сравнение с типичните проекти за ново строителство ...

В рамките на 16-та Международна конференция "Пасивна къща", Центърът за енергийна ефективност бе представен от арх. д-р Здравко Генчев, арх. Иглика Люцканова и д-р Драгомир Цанев, които взеха участие в различните информационните сесии, обучителни курсове и опознавателни турове. След края на конференцията, те взеха участие в първата среща на стартиращия проект "Региони на Пасивната сграда и възобновяемата енергия" (PassREgs) с координатор Институт "Пасивна къща", за който можете да научите повече тук.

Кратко видео от конференцията можете да видите тук.