Новини

Стартира втората информационна кампания по проекта за енергийно обновяване на българските домове

30.04.2013,
На 16 април вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева официално постави началото на втората информационна кампания по проекта "Енергийно обновяване на българските домове", финансиран по ОПРР.

До края на юни в 36-те града ще бъдат разположени информационни кътове, където ще бъде достъпна детайлната информация по проекта и консултация от проектните мениджъри за кандидатстването. Ще бъдат организирани и срещи с домоуправители по места.

На информационния кът пред Народния театър "Иван Вазов" министър Захариева обясни, че е предоговорен общият размер на безвъзмездната финансова помощ и собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийното й обновяване. Според нея това е допълнителен стимул повече домакинства да се включат в проекта. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват 100% от безвъзмездната финансова помощ по проекта. "За 3 години с над 50 млн. лв. ще се подобри не само сградният фонд на около 180 сгради, но ще се даде възможност на малкия бизнес да участва пряко в техния ремонт", съобщи министър Захариева. Промяната, която е извършена в размера на безвъзмездната помощ, предоставяна на собствениците, няма да се отрази на броя на планираните за обновяване сгради. Индикативните бюджети на всички одобрени до момента сгради ще бъдат актуализирани съгласно новото разпределение на финансирането – 75% безвъзмездна помощ, 25% самоучастие на собствениците.

Разработен е и механизъм за онези одобрени сгради, където има домакинство, което не може да си позволи съфинансирането. Тези домакинства ще могат да получат 100% финансиране на своя дял от бюджета за енергийно обновяване на сградата. Средствата за това са 100 000 лева и са от бюджета на МРРБ. Механизмът, по който тези семейства ще могат да се възползват от облекчението, е регламентиран с Постановление № 103 на Министерския съвет от 7 май 2013 г. . Предложението е тази подкрепа да се предоставя едва когато всички останали възможности са изчерпани – като осигуряване на необходимата сума от други източници, отказ от нисколихвен кредит от Фонда за жилищно обновяване, липса на допълнителни имоти, които могат да носят доходи и др.

Към 15 април 2013 г. са подадени 185 заявления за интерес и подкрепа по проекта от общо 30 града, 104 от тях са одобрени и 15 са отхвърлени поради недопустимост на сградите. Подадени заявления няма в градовете Велинград, Ловеч, Силистра, Петрич, Търговище и Ямбол. Най-много са заявленията от София – 48, следват Благоевград и Пловдив - 13, Бургас и Смолян – 12, Варна – 11, Хасково – 10.

Източник: Строителство Градът Онлайн, автор: Светла Добрева