Новини

Запознайте се с къщите на бъдещето (вече и в България): Международни дни на пасивната къща, 8-10 ноември 2013 г.

31.10.2013,
Всички можем да участваме активно в нашето общо енергийно бъдеще! Това е посланието на експертите от германския изследователски институт „Пасивна къща”, които в рамките на три дни ще демонстрират как пасивните сгради могат да направят устойчивото енергийно развитие възможно и достъпно. Същевременно собственици на пасивни къщи ще разкажат от първо лице за своя опит. От 8-ми до 10-ти ноември 2013 г., за десета поредна година, вратите на стотици пасивни къщи ще бъдат отворени за посетители. Гостите ще могат да се убедят сами как енергийната ефективност и изключителният комфорт могат да вървят ръка за ръка. На много места ще бъдат организирани и опознавателни турове с квалифицирани консултанти. Списък с участващите сгради може да намерите на www.passivehouse-database.org.

image/jpeg 
Пасивните сгради рядко са луксозни еднофамилни къщи: тук виждате ренова-ция по пасивен стандарт на многофамилна жилищна сграда за социално настаняване във Фрайбург, Германия, която преди проекта, изпълнен от общината, силно е наподобявала типичните сгради в големите български градове.


По време на посещението на една пасивна къща бързо става ясно, че устойчивостта ù не се състои единствено от допълнителното количество изолация. Проектантите на пасивни къщи залагат на конструкции без термомостове и внедряват интелигентни вентилационни системи, които използват вече отработената енергия. Обръща се особено внимание на въздухоплътността на сградата, а тройният стъклопакет не е излишен лукс, а една от най-бързо изплащащите се инвестиции. Всички тези решения не само намаляват многократно разходите за отопление, но и подобряват значително температурния комфорт и качеството на въздуха, което от своя страна води до по-здравословни условия на обитаване и, в крайна сметка, до по-добър стандарт на живот.

Независимо дали в Ню Йорк, Франкфурт, Лондон или Брюксел, десетки хиляди хора ежегодно се възползват от възможността да посетят пасивна сграда и да добият преки впечатления за нея. Строителният инженер Енико Зарири-Бафиа, например, също се включва в събитието след приключването на строителните работи по своята пасивна къща, като всяка година посреща посетители в своя дом. „Винаги много се радвам, когато посетителите дойдат и аз мога да им дам предложения за това как могат да подобрят условията, в които живеят, и да планират своите нови домове. В такива случаи едно посещение на пасивна къща казва много повече, отколкото хиляда думи“, допълва Зарири-Бафиа. В Зехайм-Югенхайм, Германия, където е нейната пасивна къща, както и на много други места по света, бъдещи инвеститори, собственици, наематели и други заинтересовани лица могат да почувстват какво е да живееш в къщата на бъдещето.

„Пасивната къща е съществен фактор за успешна енергийна революция в Европа. За собствениците на пасивни къщи, обаче, най-убедителният аргумент е икономическата изгода“, казва проф. д-р Волфганг Файст, директор на Институт Пасивна къща и на Международните дни на пасивната къща. Една пасивна къща използва до 90% по-малко енергия за отопление и охлаждане, така че в повечето случаи всички допълнителни разходи по строежа ще бъдат възвърнати чрез енергийни спестявания само няколко години след въвеждането в експлоатация. С подобни нива на енергийна ефективност, разбира се, този стандарт напълно покрива разпоредбите на Директивата за енергийните характеристики на сградите, като не случайно е сочен за един от най-удачните варианти за дефиниция за „сграда с близко до нулево потребление на енергия”.

image/jpeg 

Детска градина “Слънце” в Габ
рово: проект и строителни дейности. Сградата вече е пред завършване, като се провеждат
и тестове за въздухо-плътност с цел сертифициране
по стандарт
”Пасивна къща”.

Дните на пасивната къща са събитие с глобално значение, организирано от Международната асоциация „Пасивна къща” и нейните партньори от десетки държави. Всички желаещи да се включат в събитието със своите пасивни къщи могат да се регистрират на адрес www.passivehouse-database.org. Тази година Ден на пасивната къща в България ще бъде проведен на 8 ноември в Габрово, като за първи път ще се организира и посещение на пасивна сграда – новата детска градина „Слънце” в центъра на града.

За повече информация info@passivehouse-international.org.