Новини

Детска градина „Слънце“ претендент за „Сграда на годината“

12.11.2015,
Най-новата детска градина в Габрово – „Слънце“, която е единствената сертифицирана обществена пасивна сграда в страната, е сред номинираните за участие в конкурса „Сграда на годината 2015“.

Тя се включва в надпреварата по покана на организаторите на четиринайстото издание на най-престижното събитие за награди в областта на инвестициите, архитектурата и строителството в България. Сградата на ул. „Любен Каравелов“ № 32, проектирана като разширение на база 1 на ДГ „Слънце“, ще се състезава в категорията „Сгради – образователна инфраструктура“.

Победителите в отделните категории, както и носителят на приза „Сграда на годината 2015“, ще бъдат определени от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнеса. Критериите при избора включват локация и достъп, прилежаща инфраструктура, интеграция и опазване на околната среда, архитектурна концепция, енергоефективност и устойчивост, качество на изпълнение и др.

Строителството на нова база за ДГ „Слънце“ стана факт благодарение на спечеления от Община Габрово проект „ПОСОКИ – Предоставяне в общността  на социално-образователно консултиране и интегриране“ по споразумение за финансиране с Министерство на труда и социалната политика чрез заем от Международната банка за възстановяване и развитие.

Сградата е дело на архитектите Иглика Люцканова и Александър Генчев от „СолЕр Интернешънъл” ООД. Конструктор е инж. Златка Плеснева.

image/jpegimage/jpeg
 ДГ "Слънце" - фасада, екстериор
 ДГ "Слънце" - спалня, интериор


В двуетажния обект по стандарт „пасивна къща” са разположени три детски групи и многофункционална зала. Предвидени са сервизни и складови помещения, лекарски кабинет, платформа за достъп до второто ниво. В помещенията има подово лъчисто отопление, оразмерено при температурен режим 32-37С. Основният топлоизточник е термопомпен агрегат „въздух-вода”. Като допълваща и резервна мощност при много ниски зимни температури се включва абонатна станция на централното отопление. Поставен е комбиниран бойлер за подгряване към слънчева инсталация със селективни колектори. Всички външни и вътрешни стени са от решетъчна тухла 25 см и топлоизолация от външната страна 20 см EPS. Покривът е топлоизолиран с 30 см стъклена вата, а подът – с 18 см XPS под подовата стоманобетонова плоча и 2 см над плочата за екраниране на подовото отопление. Поставена е ПВЦ дограма с високи топлоизолационни параметри.

Конкурсът „Сграда на годината“ се организира от „ГРАДЪТ Медиа Груп“ под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в сферата на архитектурата, проектирането и строителството. Медиен партньор на събитието е Българска национална телевизия. Тазгодишната церемония по награждаване на победителите ще се състои на 9 декември в столичния „София Ивент Център“ и ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа.

От 1 до 9 декември 2015 г. ще се проведе онлайн гласуване на сайта на конкурса  – www.buildingoftheyear.bg, за определяне на „Сграда на публиката 2015“.Миглена ВЪГЛЕНОВА
Гл. експерт „Публичност и визуализация”
Община Габрово