Новини

"Как да намалим разходите си на енергия за отопление?"

07.12.2015,
image/jpeg

На 5 декември в Бистрица, в рамките на инициативата "Международни дни на Пасивната къща", която се провежда веднъж годишно в цял свят, се състоя среща на тема "Как да намалим разходите си на енергия за отопление". Домакин на срещата беше г-н Николай Гюров, кмет на Бистрица. На срещата присъстваха както хора, които възнамеряват да построят своята собствена пасивна къща или да приложат мерки за повишаване на енергийната ефективност в съществуваща къща, така и строители и предприемачи, които се интересуват от начините за прилагане на тези принципи в тяхната професионална практика.

Срещата беше открита от арх. Здравко Генчев, който разказа за различни международни инициативи и проекти в областта на енергийната ефективност в сградите, в които участва центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект. В проекта ЕnerPHit, съвместно с института Passive House, се разработват схеми и детайли за реконструкция на сгради стъпка по стъпка според принципите на пасивната къща, докато се постигнат всички необходими изисквания за покриване на стандарта.

В кратка презентация, изнесена от арх. Александър Генчев и арх. Иглика Люцканова, бяха представени основните принципи на пасивните сгради и беше разказан опита от процеса на проектиране и строителство на първата сертифицирана пасивна сграда в България – детска градина „Слънце” в Габрово. Проектантите от екипа на СолЕр Архитекти споделиха и впечатленията си от съвместната работа с екипа от института „Passive House” в Германия, по време на серифицирането на сградата.

Накрая думата отново беше дадена на арх. Здравко Генчев, който разказа своите преки впечатления от втория международен конкурс за пасивни сгради, който се проведе в Германия, в началото на тази година и показа снимки от наградените проекти. Проектите са оценявани от 9 членно международно жури от изявени специалисти в областта на пасивните сгради, чиито член беше арх. Генчев, председателствано от проф. Волфганг Файст, автор на концепцията „Пасивна къща”.

След презентацията, по време на скромен коктейл, гостите имаха възможност да зададат своите въпроси към лекторите. В неформална обстановка, дискусията продължи дълго време, като всички се обединиха около тезата, че темата е изключително актуална за България и подобни срещи трябва да се превърнат в традиция.