Новини

Рекордна подкрепа за влизането в сила на Парижкото споразумение за климата

22.04.2016,
В знак на твърда подкрепа за глобалните действия в борбата срещу изменението на климата, 175 държави подписаха Споразумението от Париж по време на церемония в централата на ООН в Ню Йорк на 22 април т.г. Това далеч надхвърля всички историческите прецеденти за официална подкрепа за международно споразумение в рамките на само един ден.

Церемонията, която се проведе в първия ден, в който беше възможно подписването на Парижкото споразумението, представлява първата стъпка към официалното му влизане в сила. В Споразумението е заложено, че то може да влезе в сила 30 дни след ратифицирането му от 55 страни, отговорни за поне 55% от глобалните емисии.

"Светът ще изпълни изискванията, необходими влизането в сила на Споразумението от Париж", каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, "сега трябва всички 175 страни, които подписаха днес, да предприемат следващата стъпка на национално ниво, и да се присъединят към Споразумението."

Петнадесет страни вече подадоха своите документи за ратификация по време на церемонията по подписването, включително малките островни развиващи се страни, които са на фронтовата линия на борбата с изменението на климата.
Няколко страни обявиха плановете си да се присъединят към споразумението през 2016 г., включително Австралия, Аржентина, Камерун, Канада, Китай, Франция, Мали, Мексико, Филипините, и САЩ. Други страни, включително Бразилия, Европейския съюз, и Руската федерация, се ангажираха да работят бързо, за да предприемат необходимите мерки и да се присъединят към споразумението.

„Много съм доволен да видя толкова много подкрепа и политически импулс, за да може Споразумението да се придвижи напред“, каза генералният секретар на ООН. „Духът на взаимопомощ е много силен днес.“ Той добави, че участието на толкова много страни днес, и включването на 55 световни лидери, заедно с лидерите на гражданското общество и частния сектор, не оставя съмнение, че светът е решена да предприеме действия за климата.

Френският президент Франсоа Оланд, който бе домакин на конференцията за климата в Париж, заяви, че страната му ще поеме водеща роля да в определянето на цена на въглеродните емисии. Имаше силна ангажираност и от страна на бизнеса, и като директорът на Глобалния договор на ООН Лиз Кинго призова компаниите от цял свят да приемат вътрешна цена на въглеродните емисии от минимум $100 за тон.

"Споразумението от Париж изпраща ясен сигнал, че бизнесът и инвеститорите трябва да поставят в климата в основата на вземането на решения," каза г-жа Кинго. "Ние вярваме, че определянето на вътрешна цена на въглеродните емисии от $100 е един от най-ефективните начини да внесем проблемите на климата дълбоко в корпоративните стратегии и инвестиции".

Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (UNFCCC), каза: "Днес е забележителен, уникален ден в историята на международното сътрудничество в областта на изменението на климата и устойчиво бъдеще за милиардите хора, живеещи по света, и за тези, които ще дойдат след нас".

Фигерас добави, "Най-важното сега е да се приложат изцяло мерките от Споразумението Париж със скорост и мащаби, които могат да ни доведат до следващите решителни стъпки; а именно, бързо прекратяване на ръста на емисиите в световен мащаб, преминаване към въглеродно-неутрален свят през втората половина на века и изграждането на устойчиви държави и общности - за всеки мъж, жена и дете."

Споразумението за Париж бележи повратен момент в действията по изменение на климата. След години на преговори, световните лидери се споразумяха за ограничаване на глобалното повишаване на температурата под 2 градуса по Целзий, като се преследва целта за покачване с до 1,5 градуса.

Дори след приемането на Споразумението страните признават, че настоящите ангажименти за намаляване на емисиите са все още недостатъчни, за да се постигнат тези цели. Споразумението за Париж залага на редовни срещи на всеки пет години с начало през 2018 г., за да направи преглед на напредъка, както и да се прецени дали е възможно и необходимо целите да бъдат допълнително повишени.

За допълнителна информация посетете: http://www.un.org/sustainabledevelopment/climatechange/

Източник: ООН