Новини

Повече от 150 участници в семинар на ЕнЕфект на тема "Пасивни сгради"

12.12.2016,
image/jpeg

Може би все още реализираните проекти не са много, но интересът определено е налице: повече от 150 гости се включиха в семинара „Енергийно ефективни сгради и зелено развитие“, проведен от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект на 10 декември в НДК в рамките на ЕкоДизайн Форум. Експертите от ЕнЕфект подложиха на обстоен анализ политиките, принципите на проектиране и строителство, както и технологиите, които се прилагат в почти нулевоенергийните и пасивните сгради. Най-новите тенденции в контрола на качеството по време на строителството – задължителен елемент в пасивните сгради – бяха представени от инж. Богомил Стефанов (Хексагон Билд), а темата за тестовете за въздухоплътност и приложението на инфрачервената термография предизвикаха сериозен отглас.

Разбира се, както във всяко подобно събитие, икономическата рентабилност и реализираните в България проекти бяха основен акцент – и макар и малко на брой, радващо е, че вече имаме успешни примери с подробни анализи към всеки един от тях. Най-новата (и първата сертифицирана) пасивна къща в София бе представена лично от нейния собственик Светлин Добревски (Пасивна къща – България), като направените енергийни и финансови анализи недвусмислено доказват икономическата рентабилност на конкретния проект, а и на пасивните сгради като цяло. Тези резултати бях подкрепени от арх. Александър Генчев (SolAir Architects), чиито проекти – детска градина „Слънце“ в Габрово (първата сертифицирана пасивна сграда в България), еднофамилна къща в с. Бистрица, учебно-възпитателен комплекс в Стара Загора и католическа църква във Враца – доказват, че стандартът е приложим във всички географски зони на страната и при най-разнообразни функции на сградата.

Темата за сградните обновявания също не беше подмината и, ако вече знаем какво можем да очакваме от Националната програма за енергийна ефективност и как да се възползваме от нейните възможности, в събота научихме как се правят обновявания по стандарт Пасивна къща в Дъблин, Ирландия, при това директно от извора. Видеовръзка с арх. Арт Маккормак от Академия „Пасивна къща“ ни позволи не само да вникнем в детайлите от проектирането и изпълнението, но и да разберем как се чувстват самият той и неговото семейство в обновения им дом. Бяха представени и резултатите от мониторинга на първата пасивна къща в света след 25 години експлоатация, както и един от последните проекти на Институт Пасивна къща (Дармщат, Германия) – сградата на министерството на финансите на федерална провинция Хесен, които за пореден път ни накараха да се вдъхновим от устойчивостта, икономическата рентабилност и почти универсалната приложимост на концепцията.

Разбира се, времето отново не стигна за всичко, но дейностите на ЕнЕфект и неговите партньори в областта на професионалните обучения продължават. След 100 обучени преподаватели, част от които на свой ред вече привлякоха над 250 строителни специалисти в новите ни курсове в системата на професионалното образование и обучение, можем да кажем, че усилията в тази посока дават резултат. Към момента, с подкрепата на проект BUILD UP Skills EnerPro, 5 професионални гимназии и центрове за професионално обучение предлагат курсове по 10 нови учебни програми в сферите на енергийно ефективното строителство и ВЕИ: СПГЕ "Джон Атанасов", София, и ПГТЕ "Хенри Форд", София -  в направление ВЕИ, и ПГСА - гр. Пазарджик, ПГСАГ "Пеньо Пенев" - гр. Русе и БГЦПО - гр. Плевен - в направление Строителство. Друг европейски проект – Train-to-NZEB – подпомага разработването на курс „Пасивни сгради“ в новата магистърска програма „Енергийна ефективност в строителството“ в УАСГ, както и оборудването на нов учебно-демонстрационен център, който предстои да бъде открит в сградата на университета. Това обаче е само началото – за да постигнем реални резултати, трябва да стимулираме реални инвестиции в енергийна ефективност и зелено развитие с цели, значително по-амбициозни от настоящите.