Новини

Големи и малки общини в състезание за приза „ЕКООБЩИНА“ 2017

28.09.2017,
Жури с участието на ЕкоЕнергия и ЕнЕфект оцени кандидатурите през септември, обявяването на победителите е на 11 октомври 2017 г.

Второто издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“, организиран от Френското посолство в България, привлича все по-голям интерес от страна на представителите на местната власт. Мотивирани от резултатите от миналогодишната инициатива, голяма част от областните градове са подали документи за участие в конкурса. И през 2017 г. броят на малките общини, които се борят за приза, значително надвишава общините с население над 40 000 жители.

Над 37 общини подадоха повече от 50 кандидатури, с които се представят конкретните общински политики в четирите категории „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”.

Подобно на първото издание на конкурса и през 2017 г., категорията „Устойчиво управление на отпадъците“ е най-атрактивна сред общините. Общо 24 броя са подадените въпросници в тази област, като пет от тях са на общини с население от над 40 000 жители, а 19 са общините с население под 40 000 жители. Втората най-предпочитана категория, спрямо броя на подадените кандидатури, е посветена на енергийната ефективност. За отличието в нея ще се борят четири общини с население от над 40 000 жители и 10 общини с население от под 40 000 жители.

Някои от общините са подали документи и в четирите категории, което е доказателство за активната работа и установени добри практики във всички измерения на устойчивото развитие.
Подаването на попълнените въпросници в четирите категории бе последният етап от състезателната част на конкурса „ЕКООБЩИНА“ 2017. През месец септември жури от специалисти в различните области ще оценява кандидатурите. В края на процеса ще бъдат отличени по две общини лауреати във всяка една от четирите категории.

Официалната церемония по награждаването ще се проведе на 11 октомври 2017 г., като на нея се очаква да присъстват представители на правителството и местната власт. Лауреатите ще получат специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят ползотворни двустранни отношения.

ЕкоЕнергия и ЕнЕфект са официални партньори на конкурса. Корпоративни партньори на проекта са „Рено Нисан“ България,  Saint-Gobain Weber България, Schneider Electric България, „Софийска вода“ АД, част от „Веолия“. И тази година, компаниите спонсорират конкурса, като по този начин декларират подкрепата си за устойчивото развитие и добрите практики на местната власт.

За конкурс „ЕКООБЩИНА“

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ се организира от Френското посолство в България. Поводът за него е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“. Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво - от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности, за което отговорност носят местните власти.

Конкурсът се провежда за втора поредна година и е отворен за участието на всички български общини. Основните критерии, за които представителите на журито ще следят са: действителни постижения на общините в четирите разглеждани области;  проекти за следващите пет години; значимост на средствата, отделени за разглежданите области, спрямо наличния ресурс; оригиналност на инициативите. Поканени да участват в „ЕКООБЩИНА“ са всички български общини, като техните кандидатури ще бъдат оценявани от експертно жури във всяка една област. В края на конкурса ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от четирите категории, съответно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души за категорията  „Устойчиво управление на водите“ и до 40 000 души и над 40 000 души за останалите категории.

Повече информация за конкурса можете да намерите като проследите линка www.ecoobchtina.bg. Следете всички новини за инициативата и на нейната фейсбук страница.

Източник: ЕкоОбщина