Новини

Деница Николова: Осигуряваме допълнително 213 млн. лв. за ремонт на училища и детски градини в 22 общини

26.09.2017,
2 български общини ще получат допълнително 213 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 за обновяване на училища, детски градини и детски ясли. Това обяви във Велико Търново зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова на съвместен брифинг с кмета на общината и председател на НСОРБ инж. Даниел Панов.

Заместник-министърът обясни, че по този начин за обновяване на образователната инфраструктура в рамките на програмния период до 2020 г. ще бъдат вложени над половин милиард лева само по линия на тази оперативна програма. В момента се изпълняват проекти за ремонт и оборудване на общо 75 учебни заведения, които са собственост на общини, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Министерството на културата за общо над 350 млн. лв., които бяха първоначално осигурени от оперативната програма. Само 17 от тези учебни заведения са общинска собственост, уточни Николова и допълни, че това е една от причините да се осигурят допълнителни средства за общините. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството отбеляза, че освен ремонт и ново обзавеждане за учебните заведения ще са допустими и ремонтни дейности в училищните дворове и прилежащите пространства. „Така ще модернизираме повече учебни заведения, обхващащи децата от най-ранна детска възраст. Освен това образованието е основен приоритет на правителството и по този начин изпълняваме поетите ангажименти“, коментира още Деница Николова. „За нас е изключително приятно, че това се случва в навечерието на първия учебен ден на новата учебна година, защото учителите и учениците ще имат нова качествена среда, ще се учат в по-добри условия и ще получават по-качествено образование с новите технологии“, допълни още тя.

Вече са оценени проектите на 16 от допустимите 22 общини. Там, където са готови с проектите и има избран изпълнител, може работата може да започне веднага, а за останалите е необходимо да се проведат процедурите по избор на изпълнител и проектиране.

Зам.-министър Деница Николова коментира, че в учебните заведения, където ремонтите по ОПРР ще продължат и по време на учебната година, се правят с решение на бенефициента. „Все пак става въпрос за срокове, процедури за отчитане и извършване на дейности в определено време. Доколкото всяка една процедура зависи от Закона за обществените поръчки, в някои от случаите изпълнителите не могат да влязат в изпълнение на договорите в планирания период, заради обжалвания. Планираме ремонтите във ваканционен период, но в някои изключения заради обществените поръчки за избор на изпълнител има ситуации, при които ще се наложи да се работи и през учебната година“, обясни тя. Николова подчерта, че са взети мерки и няма да има ученици, които да останат без класни стаи. Тя бе категорична, че се извършва мониторинг и няма да се допуснат пропуски или компромиси с извършването на ремонтните дейности.


Източник: МРРБ