Новини

С над 624 млн. лв. от ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. се обновяват детски градини, училища и професионални гимназии във всички общини

17.01.2018,
Модернизираме професионалните гимназии, които разкриват и поддържат специалности с най-голяма нужда за бизнеса, обяви Деница Николова в Горна Оряховица

Във всички общини на територията на страната в момента се обновяват детски градини, училища и професионални гимназии. Над 624 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и държавния бюджет, се влагат в мащабните ремонтни дейности, които включват и ново технологично и учебно оборудване.

Това обяви в Горна Оряховица заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя заедно с кмета на общината инж. Добромир Добрев откриха обновената детска градина „Елена Грънчарова“ в града. Над 427 хил. лв. е инвестицията от европейската програма, която включва цялостно обновяване на сградата, мерки за енергийна ефективност, нов покрив, дограма, нови мебели, обзавеждане и оборудване за възпитателен процес и др. Общо 125 деца и 30 души персонал на градината се обучават и работят в изцяло обновена, подобрена, съвременна среда, отговаряща на най-високите стандарти, убеди се на място зам.-министър Николова.

С откриването на детската градина в община Горна Оряховица приключи проектът за модернизация на цялата образователна инфраструктура, включваща общо две детски градини и най-голямото основно училище. За реновирането на сградите от европейската програмата са инвестирани около 3 млн. лв. Проектът приключва година по-рано от предвидения първоначално срок. До няколко месеца ще приключи и мащабният проект за модернизиране и благоустрояване на централната градска част на Горна Оряховица, финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с близо 6 млн. лв.

„Всичко, което даваме в сферата на образованието, било то финансов ресурс, или усилия от всеки един от нас, няма цена. Няма нищо по-хубаво от това да виждаме децата си да растат щастливи в модерна среда, в която се възпитават и учат“, отбеляза зам.-министър Николова. Тя допълни, че с изпълнението на проекта ще се създадат по-добри условия за обучение и труд в образователните институции.

Проектът за обновяване на професионалните гимназии цели създаване на интелигентен растеж, за да може там, където бизнесът има нужда, да се откриват специалности и за да се улесни обучението на ученици по места. За нас е много важно това, че във всички общини се изпълняват обекти, свързани с подобряване на материалната база. Така на цялата територия на страната имаме възможност да обучаваме качествени специалисти, каза още Николова.

Източник: МРРБ