Новини

Глобалните CO2 нива с нов рекорд през 2017 г.

29.11.2018,
Количеството на натрупания въглероден двуокис в атмосферата е достигнало нов рекорд миналата година. Емисиите се увеличават и няма признаци за забавяне. Това съобщи Световната метеорологична организация при ООН в своя годишен бюлетин за парниковите газове.

„Науката е категорична: без бързо намаляване на емисиите на CO2 и други парникови газове изменението на климата ще има все по-разрушително и необратимо въздействие върху живота на Земята. Прозорецът от възможности за действие е почти затворен, заяви в изявление генералният секретар на СМО Петер Таалас.

В доклада са констатирани нива на въглероден диоксид от 405,5 части на милион през 2017 г., в сравнение с 403,3 ppm през 2016 г.
Степента на нарастване е в инхрон със средния темп на растеж през последното десетилетие, който обаче е най-бързият за последните 55 милиона години, казва СМО. Нивата на въглероден диоксид са се повишили с 46% спрямо времето преди индустриализацията.

„Най-тревожно е, че … половината от увеличението спрямо прединдустриалните времена става факт през последните 30 години“, каза Оксана Тарасова, ръководител на изследванията по околната среда в СМО. „Очакванията бяха, че увеличението ще е много по-малко през 2017 г., тъй като миналата година имаше „Ел Ниньо“ а нормално това бива последвано от голямо забавяне на растежа на концентрациите на СО2“.

Ръководителят на отдела по човешките права в ООН Мишел Бачелет изпрати писмо до всички държави, в което ги подсети, че те имат правни задължения съгласно международното право в областта на правата на човека и са длъжни да предотвратят изменението на климата и да се постараят да смекчат последиците от него.

Съединените щати са единствената страна, която обяви намерението си да се оттегли от Парижкия договор за опазване на климата. Президентът Доналд Тръмп постави под съмнение науката, на която се основава глобалното решение. Според него, студеното време в САЩ показва, че няма глобално затопляне. Екстремните студове и въобще екстремното време е част от изменението на климата, подчерта главният учен на СМО Павел Кабат.

Източник: https://greentech.bg/archives/77249