Новини

Как да намалим разходите за ток и парно? Съвети дават експерти от Агенцията за устойчиво енергийно развитие

26.08.2019,
image/jpeg

(Снимка: iStock)

След шока от изравнителните сметки за парно, за някои от клиентите на топлофикациите в страната дойде ред отново да си спомним, че зимата е неизбежна, а с нея и по-високите енергийни разходи, които трябва да предвидим в семейния бюджет. По тази причина БТА потърси за коментар експерти от Агенцията за устойчиво енергийно развитие /АУЕР/ и от платформата за енергийно спестяване за домакинствата и бизнеса за това как да намалим разходното перо за ток и парно, което по оценки на статистиката е средно около 18 на сто в семейната хазна.

С уговорката, че няма и не може да има някакви средни стойности на квадратен метър за подобряване на енергийната ефективност на жилищата ни, Людмил Костадинов, главен експерт анализ и потенциал на енергийната ефективност и възобновяеми източници на енергия, индивидуални цели в Агенция за устойчиво енергийно развитие, коментира, че средно около 174 лева за квадратен метър разгъната застроена жилищна площ излиза енергийното обновяване на апартамент в многофамилна жилищна сграда по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради през 2018 г. Тогава са били направени инвестиции от 560 756 хиляди лева, за да се реновират 3 225 647 кв. метра разгъната застроена площ, което прави 174 лева на квадратен метър жилищна площ. При други равни условия разходите за изолация на еднофамилна жилищна сграда на единица жилищна площ ще са значително по-големи в сравнение с многофамилна сграда, посочват още от Агенцията.

От Агенцията напомнят, че има действия за подобряване на енергийната ефективност, които не изискват допълнителни разходи и те са валидни както за еднофамилни, така и за многофамилни жилищни сгради. Например напълно достатъчно е да поддържаме температура 20-21 градуса в жилището през отоплителния период. Всеки градус повече в отопляваните помещения означава 5-6 процента допълнителен разход на енергия за отопление. Един час преди лягане можем да намалим температурата в помещението до 15 градуса - добра температура за сън. Ако не ползваме помещението за по-дълъг период от време (дни, седмици), трябва да поддържаме не повече от 6-7 градуса - колкото да предпазим отоплителната инсталация от замръзване, напомнят от Агенцията. Не трябва да покриваме радиаторите с ламперии, предмети, дрехи, пердета, а отопляваните помещения трябва да се проветряват за кратко и интензивно - 5-10 минути, с отворени прозорци (при условие, че няма система за изкуствена вентилация). През отоплителния период, когато се стъмни, спускаме щорите на прозорците, а през деня ги вдигаме, за да пропускаме слънчевите лъчи.

За повече информация четете ТУК