Новини

Зам.-министър Деница Николова: Близо 100 млн. лв. се инвестирани в модернизирането на университети в страната

10.09.2019,
Над 1 млрд. лв. достигат инвестициите от МРРБ в обновяване на детски заведения, училища и ВУЗ-ве

Близо 100 млн. лв., осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по оперативните програми за регионално развитие, са инвестирани в обновяването на висши учебни заведения в страната. Това обяви заместник-министър Деница Николова при откриването на модернизираната учебна база на Национална спортна академия „Васил Левски“. В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов зам.-министър Николова и кметът на София Йорданка Фандъкова прерязаха лентата на обновеното учебно заведение. В ремонта на сградата са вложени над 3,7 млн.лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В нея се обучават предимно студенти от приоритетните направления "Педагогика на обучението" и "Спорт". Чрез основен ремонт е обновена е материално-техническата база и са доставени ново оборудване и спортни уреди. Изградена е нова спортна зала, а сградата и дворното пространство са изцяло преобзаведенени. Целта е да се постигне подобряване качеството на образователната среда в НСА и повишаване на привлекателността й сред младежите.
„Това е поредната прекрасна инвестиция, която откриваме. Така даваме възможност на много млади хора да получат своето качествено образование и да покажат най-добри резултати в сферата на спорта“, коментира зам.-министър Николова. Тя отбеляза, че проектът е бил сложен, но благодарение на усилията на всички страни е изпълнен за около година след първата копка. „Това показва, че с общи усилия между екипите на министерството, местната власт и ръководството на академията имаме възможност да правим прекрасни неща за България и нашите деца“, отбеляза още заместник-регионалният министър.

Николова каза още, че от 2007 г. до момента в модернизирането на българските учебни заведения са вложени над 1 млрд. лв. само по оперативната програма за регионално развитие, която се ръководи от МРРБ. Средствата са инвестирани изцяло в подкрепа на материалната база – изпълнени са ремонт и строителство по сградите, осигуряване на ново обзавеждане и внедряване на модерни технологии. „Обновяваме хиляди детски ясли и градини, училища, висши учебни заведения. Там осигуряваме нови услови, с което подкрепяме нашето бъдеще“, коментира още Деница Николова.

Тя пожела в НСА да се обучават професионалисти , които да са сред най-добрите посланици на България със спортните си постижения.


Източник: МРРБ