Новини

Все още е възможно да ограничим промените в климата!

11.10.2019,
ЕнЕфект бе поканен да представи проектите си по време на 23-та международна конференция Пасивна къща в Гаобейдиан, Китай

image/jpeg

Водещите лектори в 23-та международна конференция Пасивна къща бяха единодушни – ако не приложим принципа "енергийната ефективност на първо място", няма как да постигнем целите на Парижкото споразумение и да ограничим въздействието върху климата. Това всъщност едва ли е изненада за някого – но по-важното е, че за първи път този призив се чу толкова силно в Китай и бе понесен към целия свят. Участници пътуваха от всички краища, за да се присъединят към хилядите местни посетители, присъствали на конференцията. Традиционното изложение на строителни продукти и компоненти привлече голям публичен интерес, като по данни на домакините бе посетено от над 30 000 души. За Институт „Пасивна къща“ и неговите партньори конференцията безспорно беше успех. „Идването в Китай беше правилно решение. Силно сме впечатлени от ангажимента за висока енергийна ефективност и устойчиво развитие, особено тук в провинция Хъбей. Ще бъдем щастливи да продължим в тази посока заедно", заяви проф. д-р Волфганг Файст, основател на Институт „Пасивна къща“. В Гаобейдиан институтът осъществява мониторинг на развитието на най-големия в света „пасивен“ градски квартал, моделиран по примера на Bahnstadt в Хайделберг при задължително постигане на стандарта „Пасивна къща“, но в много по-голям мащаб.

„Времето изтича!“

Със завършването на над 20 небостъргача и десетки жилищни блокове Гаобейдиан ще има най-големия пасивен квартал в света. Проф. Даяна Юрге-Форзатц е много впечатлена от това жилищно развитие. Като член на Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC), тя подчерта , че юли 2019 г. е бил най-топлият месец в историята на измерването на температурите. Въпреки това, тя сподели и добра новина: "Въпреки че вече мнозина не вярват в това, целта на ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса е все още постижима, но само с огромни усилия. Времето ни изтича!"

„А защо все още строим по различен начин?“

В сградния сектор строителството по стандарт „Пасивна къща“ предлага възможност за значително намаляване на потребността от енергия, като към това добавяме предимството на оптималния комфорт и здравословни условия на живот. Пасивните сгради са на една цена с обикновените сгради, те са и по-здрави, така че защо въобще все още строим по различен начин?", попита Юрге-Форзатц . Според проф. д-р Ернст Улрих фон Вайцзекер, политик и съпредседател на Римския клуб, с оглед на ограничения потенциал за растеж сегашният ни начин на живот е "самоубийство". Фон Вайцзекер също подчерта необходимостта от значително намаляване на енергийното потребление и масовото използване на климатично-неутрални технологии за сметка на съществуващи или нови въглищни мощности.

Почти 80 сертифицирани продукти от Китай

В своята реч проф. д-р Волфганг Файст очерта историята на успеха на пасивната къща в Китай. Той обясни необходимостта, особено в по-топлите райони, от охлаждане с намалени разходи на енергия и намаляване на слънчевия товар. "С използването на подходяща изолация и подобрените компоненти и технологии, качеството на въздуха в помещенията също ще се подобри значително", обясни Файст. Той обърна внимание на близо 80 сертифицирани прозоречни системи, разработени от китайските производители, които са били анализирани от Институт „Пасивна къща“ и са доказано най-малко два пъти по-ефективни от конвенционалните продукти.

Решаване на проблеми

Ни Хайкионг, директор на съорганизаторите от Orient Sundar Group, подчерта, че енергийната консумация и замърсяването на околната среда  са достигнали опасни върхове. В Китай този ситуация намира решение в намаляване на производството на традиционни прозорци и врати и ориентиране на индустрията към компоненти, подходящи за пасивни сгради. Заместник-управителят Джан Гуджианг заяви, че провинция Хъбей е погледнала в бъдещето с ангажимента си към стандарта Пасивна къща, като конференцията в Китай ще бъде в основата на по-нататъшно развитие и политическа подкрепа за най-прогресивните местни технологии в тази сфера. Инженерът-еколог д-р Хоу Ли обясни, че проблемите с качеството на въздуха, причинени от традиционните методи на строителство, не могат да бъдат решени по друг начин, освен с преминаването към стандарта „Пасивна къща“.

Бъдещи перспективи

В своята встъпителна реч председателят на китайския Алианс Пасивна сграда проф. Ксю Вие се спря на постановките в китайския национален план за периода 2016-2020 г., в който Министерството на строителството за пръв път определя стандарта за нискоенергийни сгради и по този начин полага основите на енергийната ефективност в сградния сектор. Той очерта целите на Китай за бързо намаляване на енергийното потребление в сградите до нива, близки до нулевото. Джан Ксиаолинг, директор на Пекинския център за сертифициране, обясни, че пасивните сгради значително ще подобрят здравето и качеството на живот на китайския народ. Основните предизвикателства сега са контролът върху качеството на сградите и по-нататъшно обучение на строителни специалисти.

Иновации

В Гаобейдиан бяха официално връчени продуктовите сертификати на огромен брой производители на компоненти за пасивни сгради. В допълнение, победителите от конкурсите за компоненти и наградата за иновации бяха представени лично от проф. Файст. Наградите за иновации бяха спечелени от следните фирми: EcoCocons , Словакия / Литва , за изолационна система от слама, Q- Blue, Холандия, за рекуператор за отпадъчни води, Swisspacer , Швейцария , за новия топъл дистанционер Triple , и Windoor City, Китай , за концепция за дървен прозорец с алуминиев обков, който е приспособим към всички климатични зони.

Семинари и посещения

Освен повече от 20 лекционни сесии, представящи проекти от цял свят,  конферентната програма бе допълнена от 14 работни срещи, в които взе участие и ЕнЕфект. По време на търговското изложение десетки хиляди посетители на паралелния фестивал Windoor имаха възможност да научат повече за енергийната ефективност в строителството. В края на събитието всички участници в конференцията бяха поканени на екскурзии до разнообразни пилотни проекти – пасивния район в Гаобейдиан, еднофамилни и многофамилни жилищни сгради в Пекин, Жуожуо и Баодин .

Архитектурен конкурс 2020

По време на официалната церемония по закриването Институт „Пасивна къща“ анонсира новия си конкурс за енергийно ефективни сгради с високо качество на архитектурата, като този път поставя на фокус системите за възобновяема енергия. В конкурса могат да се включат всички сертифицирани пасивни сгради, като кандидатури се приемат до юни 2020 г. Наградените проекти ще бъдат представени по време на 24-та международна конференция Пасивна къща на 20 и 21 септември 2020 г. в Берлин. Повече информация можете да намерите на www.passivehouse-conference.org

Нашият принос

По време на конференцията ЕнЕфект имаше възможност да представи резултатите от последните си международни проекти в областта на поетапното сградно обновяване, общинското енергийно планиране, инструментите за финансиране на проекти и професионалното образование и обучение. С помощта на iBROAD, OurBuildings SmarterFinance и CraftEdu, по тези теми можем да се похвалим с материали, които представляват реален интерес за международната професионална общност, а резултатите от ECHOES ни позволиха да предложим нова тема за следващата конференция Пасивна къща в Берлин – местни политики в подкрепа на почти нулево-енергийните сгради и засилено участие на гражданите.