Новини

11.03.2021,

За 70% от българите зелените мерки трябва да са приоритет в управлението

Това сочат данните от национално представително проучване на ЕСВП

Въпреки мълчанието на политиците за Зелената сделка през последната година, българското общество смята мерките по нея за спешни и приоритетни. Огромна част от българите – 85%, смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показа проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване, което беше представено днес на онлайн семинар за медиите, е проведено сред 1007 пълнолетни българи в края на януари т.г. и проследява нагласите и очакванията за основните аспекти на Зелената сделка, както и различните бизнес модели за постигане на заложените в нея цели. 

Проучването показва, че българите са готови да поемат лични ангажименти за намаляване на замърсяването на природата и вредните емисии. 67% биха дали своя личен принос при залесяване и облагородяване на градски площи и междублокови пространства, а 65% биха намалили употребата на пластмасови опаковки. За 64% приносът им би могъл да бъде в разделното събиране на боклука, а за 52% – инвестирането в топлоизолация на жилище.

Междувременно на 10 март бе организирана кръгла маса, посветена на социално-икономическите възможности, които се откриват пред България чрез механизмите на Европейската зелена сделка, която бе излъчвана на живо във Facebook. Запис от обсъждането можете да откриете тук.

 

Източник: Европейски съвет за външна политика