Новини

29.07.2022,

Експерти от ЕкоЕнергия и ЕнЕфект взеха участие в няколко инициативи, свързани с устойчивата енергия

Узана поляна фест, Стара планина

Зеленият фестивал "Узана поляна фест" се проведе в местността Узана над Габрово от 22 до 24 юли. Узана е най-голямата билна поляна у нас и е притегателно място за туризъм и отдих през цялата година.

Организатор на събитието е Община Габрово, като първото издание на "Узана поляна фест" се провежда през юни 2011 г. и демонстрира зелените идеи в действие. Фестивалът е единственото екосъбитие на открито в национален мащаб и през годините се превръща в дом на зелените идеи и споделените практики, насърчаване на екологично поведение, грижа и мислене към заобикалящата ни природа.

На това издание бяха представени редица екологични теми, идеи и практики и инициативи, оформени в 10 зони, свързани с интерактивни дейности, строителни екообучения, здравословни продукти, арт инициативи, зелени предизвикателства, екологична храна в атмосферата на Стара планина.

По време на събитието експерти от ЦЕЕ ЕнЕфект и „Грийнпийс“ – България проведоха съвместно обучение по темите за енергийната ефективност (комфортна, здравословна среда на обитаване в нашите сгради и как да ги подобрим чрез мерките за енергийна ефективност) и предизвикателствата, свързани с климата. 

Клуж-Напока, Румъния
 

Експерти от ЦЕЕ ЕнЕфект взеха участие в учебна визита по проект EXCITE в Клуж-Напока, Румъния, заедно с с представители на общините София, Габрово и Добрич. Проектът се координира от ЦЕЕ ЕнЕфект, като целта е да допринесе за насърчаване на най-добрите практики в областта на енергийния мениджмънт, прилагайки доказаната във времето методология на Европейската енергийна награда (EEA) в страните от Централна и Източна Европа. 
 

c1be16e2fa3f6ffb0d79b7e19bb6a840.jpg

Във визитата участваха и представители на общини от Македония, Румъния, Словения, както и въпреки предизвикателствата, и партньорите от Украйна. По време на обучението представителите на местните власти се запознаха с добри практики от прилагането на ЕЕА в Румъния. Целта на срещата бе да се обсъдят междинния напредък и последващите стъпки за изграждането на национална ееа методология, адаптирани бизнес модели за местни действия в областта на климата и широки кампании за гражданско участие в отделните държави, участващи в проекта.

Сред предвидените дейности по проекта е и разработването на специална онлайн платформа за изграждане на капацитет, която да предлага възможности за смесено обучение, квалификация и сертифициране на общински енергийни мениджъри. Също така, за пилотните общини ще бъде организирано учебно пътуване в Австрия, както и участие в международни партньорски срещи и обучения.