News

21.04.2023,

"Превключи на зелено" - енергийната ефективност да бъде на първо място в строителството

От догодина всички сгради трябва да са проектирани с близко до нулево потребление на енергия, дали това ще се случи реално

Рая Лечева, 3e-news, 21.04.2023 г.

https://3e-news.net/bg/a/view/43072/prevkluchi-na-zeleno-energijnata-efektivnost-da-byde-na-pyrvo-mjasto-v-stroitelstvoto

Според европейските изисквания всички новопроектирани сгради от догодина да бъдат с близко до нулево потребление на енергия. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) инж. Ивайло Алексиев в началото на образователното събитие:  "Превключи на зелено!", организирано от Центъра на енергийна ефективност ЕнЕфект. Събитието ще се проведе до неделя включително по повод Деня на Земята на 22 април в Sofia Ring Mall. По думите на Алексиев нормативните изисквания в областта на енергийната ефективност са доста динамични и се развиват постоянно, при това винаги в посока на повишаване на изискванията. Но няма достатъчно подготвени кадри, които да извършват качественото строителство на нулевоенергийни сгради.  Но всички по веригата трябва да са наясно какво правят. В момента в България стандартът е клас B и ако не се направят бързи промени и държава и бизнес не се включат, това начинание ще бъде много трудно. 

Инж. Алексиев добави, че в Европейската комисия се дискутира поредната редакция на директивата, която дефинира изискванията за сгради с нулеви емисии. "Тоест, това е следващото ниво на екологичност и енергийна ефективност“, добави изпълнителният директор АУЕР. Според него най-добрата подготовка за всякакви бъдещи кризи е висока енергийна ефективност с възобновяеми енергийни източници. 

Според изпълнителният директор на ЕнЕфект Драгомир Цанев целта на събитието е да бъдат показани реалните примери, които хората да видят на практика. Той посочи, че в района на търговския център е базирана нулевоенергийната каравана, а енергийна ефективност в каравана се постига много по-трудно, отколкото в стандартен дом. Цанев се надява този пример да послужи не само за развитието на бизнеса с караваните, но и да навлезе в градската среда. 

Целта е енергийната ефективност да бъде на първо място, а не луксът в сградата. Тогава цената на нулевоенергийния дом съвсем се доближава до цената на обикновената къща. Караваната не се продава, но разходите по нея вече доближават 60 000 лева. Мащабът води до намаляване на цената, която ще е близка до цената на стандартна каравана, ако се спазват всички строителни норми, подчерта и Алексиев.

Караваната постига златният немски стандарт за пасивна сграда и никой не я е правил в такъв обем с внимание към всеки детайл, заключи Цанев. Но ние имахме късмета да работим с най-добрите световни проектанти в областта и да държим на всеки елемент, коментира още той. Той сподели, че се е налагало на няколко пъти да правят корекции в начина, по който е била направена въздухоплътността на караваната и се е наложило да имат от фирмата, производител да покажат как се  поставят техните продукти. Караваната е с въздухоплътност колкото една голяма сграда, с топлоизолация 22 см от едната и 25 см от другата страна, коментираха в детайли специалистите от ЕнЕфект. Предстои да бъде инсталиран фотоволтаик и термопомпа. Вентилацията е изключително важен елемент и всяка нова сграда трябва да има подобна система, подчертаха експертите.  В Норвегия, Финландия, Обединено кралство вентилация с рекуперация е задължително изискване. В старите жилища такава система може по-трудно да се инсталира, защото изисква сериозни технически подобрения и смяна на въздуховоди например, но тя също трябва да е стандарт в съвременното строителство.

Алексиев каза, че в момента има бум на желаещите за допълнителни обучения в сферата към Центровете за професионално образование, което се е случило най-вече заради мярката за изграждане на ВЕИ в промишлени предприятия, където изискване е професионален инсталатор да постави ВЕИ или термопомпа. 

425da386943194394c087a35c3e9b5f9.jpg

На събитието бяха представени ново поколение термопомпи, които са изключително безшумни. Но всяка нова технология си има специфика и например термопомпи са много подходящи за къща и ако ако постоянно обитавате тази къща, подчерта Александър Петров от LG Еlectronics. Той подчерта, че неговата 100 кв. м къща се отоплява на газ и харчи 2-3 пъти повече от къщата на неговия колега от 200 кв.м, а използва термопомпа с топла вода.

На събитието бяха представени възможности за озеленяване на покриви като може да си поръчате седум от около 180 лева за кв м за над 100 кв. м в момента, който съвсем скоро ще се произвежда и в България, посочи арх. Мартина Тонева от Кнауф.

Освен днешното изложение програмата на "Превключи на зелено!" включва и няколко семинара. Първият ще бъде посветен на програмата на обновяване на многофамилни жилищни сгради. Вторият семинар ще разгледа възможностите за постигане на почти нулево енергийно потребление на сградите. Последната тема ще е за комфорта и здравословните условия на живот в сградите. 

Децата също ще могат да научат много за енергийната ефективност и защо не да започнат да обучават нас възрастните по темата, каза Драгомир Цанев.