News

Реч на председателя Доналд Туск на срещата на върха на ООН за действия в областта на климата

26.09.2019,
image/jpeg

„Европа е решена да застане начело на борбата срещу заплахата, пред която изменението на климата ни изправя днес. Ето защо Европейският съюз повече от всякога е твърдо решен да изпълнява Парижкото споразумение изцяло и ефективно.
ЕС вече е преизпълнил своята цел за намаляване на емисиите до 2020 г. и ще надхвърли целта си за 2030 г. Вместо предвидените 40%, очакваме намаляване на емисиите на парникови газове с около 45% в сравнение с нивата от 1990 г. Важното е целите да се превръщат в конкретни дела и точно това прави Европейският съюз.

Нашите икономики се нуждаят от големи инвестиции, за да станат неутрални по отношение на климата. Затова поне 25% от следващия дългосрочен бюджет на ЕС ще бъдат предназначени за дейности, свързани с климата. Предприемаме и конкретни действия за привличане на частен капитал. В идните седмици ЕС в партньорство с държави със сходни възгледи в световен мащаб ще лансира „Международната платформа за финансиране за устойчиво развитие“. Това ще помогне на частните инвеститори да открият и да се възползват от възможностите за зелени инвестиции в целия свят.

Гледайки напред, знаем, че Европа трябва да стигне по-далеч и да напредва по-бързо. Новоизбраният председател на Европейската комисия ще представи през първите сто дни от мандата си Европейския зелен пакт. Освен това тя предложи целта на ЕС за намаляване на емисиите за 2030 г. да бъде повишена на 50% или дори 55% по отговорен начин.“

За повече информация: consilium.europa.eu