News

Санирането продължава с още 14.5 млн. лв.

02.10.2019,
28 общини могат да кандидатстват по проекта, финансиран по програма „Региони в растеж“

28 общини в страната ще имат достъп до допълнителни 14.5 млн. лв., с които да се финансира санирането на многофамилни жилищни сгради. Средствата се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) чрез Оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020 г.) по мярката "Енергийна ефективност в периферните райони-3". Програмата е различна от държавното саниране, за което правителството даде 2 млрд. лв. от държавния бюджет.

Основна цел на европейската програма е да се повиши енергийната ефективност на обществените сгради и жилищния сектор като цяло с 60%. Освен намаляване на разходите за отопление, с програмата се цели и обновяване фасадите на сградите и повишаване на срока на експлоатация.

Градовете, които могат да кандидатстват по програмата са Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан, Червен бряг.
Общините ще могат да кандидатстват с проекти към края на годината, а до 18 октомври 2019 г. могат да се дават предложения и коментари по проектите. Те са публикувани на на интернет сайта на програмата.

Източник: Economic.bg