News

27.08.2021,

Дни на почти нулевоенергийната сграда в 7 български града

Първото събитие е в Пазарджик и Пловдив на 2 –4 септември, а инициативата ще обхване територията на цялата страна

Камарата на строителите в България и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект организират серия от местни инициативи, в които гражданите ще имат възможност безплатно и отблизо да се запознаят с най-новите тенденции в света на устойчивото строителство и зелената енергия. Събитията включват изложения на открито за компоненти и технологии, подходящи за нулевоенергийни сгради, обучения за професионалисти и граждани, кръгли маси и семинари по актуални теми, както и демонстрации и игри за най-малките. 

Първите Дни на нулевоенергийните сгради ще се проведат в град Пазарджик на 2-4 септември 2021 г., като домакин е Професионалната гимназия по строителство и архитектура, а специален фокус на събитието е професионалното образование в областта на енергийната ефективност. Предвидена е кръгла маса по темата с участието на представители на МОН и НАПОО, като паралелно ще бъдат проведени демонстрационни обучения за строителни специалисти и проектанти с участието на някои от най-популярните фирми за строителни материали и компоненти. 

В продуктовото изложение в двора на гимназията ще вземат участие 10 фирми и организации, като ще бъдат представени най-новите материали за изолация и въздухоплътност, както и решения за вентилация с рекуперация и фотоволтаични инсталации. В съботния ден са организирани игри и демонстрации за деца и възрастни, както и посещение на една от малкото сертифицирани пасивни сгради в България – в село Марково, Пловдив. 
 
Регистрацията за събитието все още е отворена, като пълна информация е налична в уебсайтовете, както и в специалната страница на събитието във Фейсбук. 

За регистрация за кръглата маса, посветена на тенденциите в професионалното образование и обучение, попълнете следната форма: https://forms.gle/3Wa2hU4fAkwWzfds6 

Участието в специализираните обучения за проектанти и строителни специалисти също е безплатно, като е необходима единствено регистрация тук. Можете да се запознаете с пълната програма на всички дейности тук.

След събитието в Пазарджик, Дни на нулевоенергийните сгради предстоят в Смолян на 23-25 септември, а 2022 г. ще предложи подобни събития в София, Бургас, Видин и Габрово.