News

05.08.2022, Source: 3e-news

Държавата да използва опитa на общините, а не да заобикаля реформите от Плана за възстановяване

Автор: Георги Велев/3eNews, 5 август 2022 г.

Целият материал четете тук: https://3e-news.net/bg/a/view/35894/dyrjavata-da-izpolzva-opita-na-obshtinite-a-ne-da-zaobikalja-reformite-ot-plana-za-vyzstanovjavane

 

Енергийната ефективност е въпрос на оцеляване и единствен път за развитие и разстеж, категорични са общини и неправителствени органицации.

Общините предлагат на държавата своя опит в управлението на проекти, свързани с енергийната ефективност. За да се случи това обаче е необходим по-добър диалог между централната и общинска власт. Досега това бе проблем, а времето тече. Именно във времена на назряваща енергийна криза е повече от важно да се използват всички варианти за пестене на енергия. В тази насока са и идеите за въвеждане на политики на местно ниво. Те бяха включени в декларацията на дискусионния форум „Кметовете говорят“, който се проведе наскоро в Габрово.

Съорганизатори са Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект, а централна тема бяха именно мерките за енергийна ефективност и въвеждането на възобновяеми източници сред общинската инфраструктура у нас. Целта на събитието беше да даде платформа на повече от 20 общини да споделят предизвикателствата при практическото прилагане на политиките за устойчива енергия, да представят опита си в търсене на възможните решения и да дадат заявка за мерките, които очакват от държавата за ефективна реализация на качествени местни проекти с проследим резултат. Представен бе и конкурс за успешни проекти за 2022 г. на сдружение ЕкоЕнергия.