News

18.01.2023,

Докога може да държим ТЕЦ-овете ни отворени и ще се превърнем ли във вносител на ток?

Експертен коментар по спорната тема на Кремен Георгиев и Драгомир Цанев

18.01.2023 г., Bulgaria On Air, предаването "България сутрин"

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/292505-dokoga-mozhe-da-darzhim-tets-ovete-ni-otvoreni-i-shte-se-prevarnem-li-vav-vnositel-na-tok

Амбициозна стратегия за развитие на българската енергетика с 30-годишен хоризонт - до 2053 година, представи служебният енергиен министър Росен Христов. В нея се предвижда строителство на 4 нови ядрени реактора - два на площадката в Белене и два на тази в Козлодуй. Залага се изрично на максималното удължаване на живота на ТЕЦ-овете.

По думите на Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност това не е стратегия, а визия за стратегия. "И не е стратегия за развитие на енергетиката, а за електроенергийния сектор, което до голяма степен ограничава обхвата и надеждите, които влагаме в този документ. От визия до стратегия периодът може да е много дълъг. Спорно е до каква степен служебното правителство има легитимността да изработва визия за стратегия. Но този акт трябва да се разглежда във връзка с отваряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Използваме модели, които не внасят много информация, не осмислят ролята на енергийните спестявания, а задават необходимостта от нови мощности", допълни той.

Цялото предаване можете да гледате горе в линка.