News

31.03.2023,

Първата пасивна къща на колела у нас за 40 000 лева се отоплява сама

31 март 2023 | Автор: Рая Лечева, 3e-news.net

Важното е, когато строим своя дом, да дадем първо приоритет на енергийната ефективност вместо на златните кранчета и лъскавите мебели

Каравана, мобилна къща на колела или както специалистите я наричат " нулевоенергийна мобилна къща" е вече факт в България. Тази футуристична машина се оценява на 40 000 лева, но не се продава масово в момента, обясни Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. Той и неговият екип са част от идеята за подобни мобилни къщи, които спокойно могат да се нарекат и "караваната на бъдещето".

Първата пасивна къща на колела у нас беше представена на изложението Архитектурно-строителна седмица от ЕнЕфект и е част от инициативата The NZEB Roadshow, в която участва общо пет страни България, Румъния, Хърватия, Гърция и Италия.

Самата машина си е своеобразно зелено строително чудо. Тази пасивна къща на колела или каравана е проходима по пътищата ни и може да бъде ваш дом навсякъде. Висока е 4, 20 м в най-високата си част, в най-ниската е 2,50 м, широка е 2,50 м и е дълга 4 метра. Но какво е по-важното? Мобилната къща отговаря на златния стандарт за нулевоенергийна сграда и пасивна къща. Конструкцията й е от метал и дърво, в който има 20 см изолация и троен стъклопакет. От вътрешната страна има мембрана, която осигурява идеална пароизолация и въздухоплътност. Пасивната къща има вентилационна система с рекуперация, която е изключително компактна и безшумна. Когато сградата има голяма въздухоплътност трябва да си осигуряваме по-голям въздухообмен постоянно. Движението и пречистването на въздуха, което осигурява вентилационната система, е здравословно за нас и трябва да го има във всички сгради, коментираха специалистите.
Според проучвания на ЕнЕфект в българските спални сутринта насищането на въглероден диоксид е четири пъти над нормите, което е опасно за здравето. Това е бил резултатът във всички изследвани домове. "Няма как да станем в 3 часа да си отворим прозорците, по-добре да имаме умна система, която да се грижи за това", коментира Драгомир Цанев.

99% от времето няма да има нужда от отопление

Още една важна подробност - отопление на тази сграда реално не й трябва. 99% от времето няма да има нужда от отопление, топлината в нея е напълно достатъчна да си осигурим нормална температура на обитаване. Проблемът е по-скоро през лятото, защото всички топли притоци повишават температурата. Затова имаме високоефективна термопомпа, която да ни помогне за охлаждането. Тази термопомпа пък през лятото се захранва от фотоволтаична инсталация, която е около 3 kWp и ще е напълно достатъчна за нуждите от енергия, каза Александър Станков от ЕнЕфект.

Повече информация и снимков материал за пасивната каравана ще намерите тук -  https://business.dir.bg/kompanii/parvata-pasivna-kashta-na-kolela-u-nas-za-40-000-leva-se-otoplyava-sama