News

05.05.2023,

"НУЛЕВОЕНЕРГИЙНИТЕ СГРАДИ: БЪДЕЩЕТО Е СЕГА"

В периода 31 май – 2 юни в Експо център “Флора”, Бургас и онлайн, Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия организират национална конференция "НУЛЕВОЕНЕРГИЙНИТЕ СГРАДИ: БЪДЕЩЕТО Е СЕГА".

Първият ден от събитието ще бъде посветен на развитието на знания и умения за енергийна ефективност на сградите, като участниците ще могат да се запознаят с актуални обучителни схеми и образователни възможности, а програмата за деня ще приключи с открита дискусия за развиването на система за продължаваща професионална квалификация.

Финансирането на нулевоенергийни сгради и сградно обновяване ще бъде във фокуса на поредната кръгла маса за финансиране на инвестиции в енергийна ефективност в България, която ще се проведе през втория ден,1-ви юни. В две последователни специализирани сесии ще се дискутират въпроси, свързани с преминаването към съфинансиране от страна на собствениците при изпълнението на националните програми за сградно обновяване и съществуващите финансови механизми.

Централната тема за третия ден на конференцията е ролята на местните власти за изпълнението на европейските и национални политики за климат и енергетика, като в програмата е предвиден и специализиран семинар за финансиране на общински инвестиции в енергийна ефективност с участието на представители на Европейската инвестиционна банка.

Съпътстващата програма през трите дни включва:

  • Семинари за проектанти и строителни специалисти, (програмата вижте тук)
  • Семинар за домоуправители и собственици на жилища;
  • Провеждане на демонстрации и фирмени представяния на най-новите строителни материали, изделия и технологии;
  • Семинари за представяне на програми за финансиране и технологии за ВЕИ;
  • Обсъждане на възможностите за реализация на енергийни кооперативи в България;
  • Представяне на първата в България нулевоенергийна каравана.

Паралелно със събитието, на 2 юни ще се проведе специализиран семинар за съществуващи и бъдещи енергийни общности в България. Семинарът е организиран с подкрепата на Energy Communities Repository по инициатива на Европейската комисия, като условието за участие e да сте енергийна общност или да имате идея за създаването на такава. За записване, моля, свържете се със Станислав Андреев (sandreev@eneffect.bg; 0884 410 848). В семинара ще дискутираме теми, като: Добри европейски практики; Основни принципи на енергийните общности; Национално законодателство; Примери от България. Тъй като се стремим да направим програмата възможно най-полезна за вас, ще очакваме и вашите предложения за теми, които да дискутираме не по късно от 25 май. 

Разбира се, няма да забравим и най-малките, като на 1-и юни ще организираме специална програма за тях с много игри и забавления.

Събитието се осъществява с любезното съдействие на Община Бургас и медийното партньорство на 3е-news, участието е безплатно, програмата можете да видите тук, а регистрацията е отворена на адрес https://forms.gle/xbcFKaDP34VR1vBs7.