News

24.10.2023,

Министър Юлиян Попов и зам.-министър Ангелина Бонева: Край на публичното финансиране със 100% държавни и европейски средства. А сега накъде?

Към момента със 100% грант сме обновили по-малко от 6% от блоковете у нас. Важно е да достигнем до етап с 20% грант и 80% частни инвестиции

Приключи времето за саниране на сгради изцяло за сметка на държавния бюджет. Не може вече да се санират и кооперации само с европейско финансиране, а е нужна подкрепата и на домакинствата. И хората трябва да знаят това. Това бе основният дебат, който днес бе обсъден на работна закуска, в която участваха медиите, държавата и бизнес организации.

За 20 години сме обновили само 5.4% от многофамилните жилища

За 20 години сме обновили само 5.4% при необходимост да бъдат обновени около 66 000 многофамилни жилищни сгради и още 1,3 млн. еднофамилни жилищни сгради. Това обясни днес Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. Публичните средства няма как да стигнат до всички без да се привлече допълнителна инвестиция, допълни Цанев. Това могат да направят самите собственици, частни ЕСКО компании, които могат да отпуснат средства и да печелят от спестяванията след това. Финансиране може да се търси и от търговските банки, Българската банка за развитие и други фондове. Необходими са политическа воля и яснота, необходимо е хората и бизнесът да знаят какво следва след използване на средствата по Плана за възстановяване. Важно е да има техническа подкрепа на място, но също е важно да има механизми за мониторинг на резултатите и да гарантираме качество, подчерта още Драгомир Цанев.

За краят на 100-процентовия грант говори и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. От страната на държавата е необходимо да направим много голямо усилие, да развие работеща система, разумна и също справедлива, за да може да убедим хората, че друг вариант няма. Крайно време е да разберем, че жилището ни е актив, за който не трябва да плаща държавата. Грешно е разбирането да получите пари от държавата, за да обновите жилището си. След това ползите са изцяло за собственика на жилището, а те са свързани с увеличаване на неговата цена, на спестявания на разходите за енергия, по-чист въздух и по-добра околна среда и облик на градовете.

Частичното саниране в България трябва да се забрани

В тази връзка министърът подчерта, че общините трябва да забранят частичното саниране. Това е безобразие, което е ощетило България с милиарди и е функционално тотално безобразие, нито в Украйна, Грузия и в Европа няма такова нещо, обясни още министър Попов.

Заради изборите този въпрос в момента не се коментира, но няма да спра да го повтарям и след изборите, добави той. На въпрос на 3еNews, за общините и техните функции, министърът подчерта, че липсата на децентрализация е друг важен проблем. Но и в момента санирането на парче е частично забранено, въпросът е доколко администрацията полага усилия и контролира процеса. Спестяванията от енергийни разходи могат да се превърнат в капитал и да се оценяват обществените ползи от санирането, смята министър Попов. Той коментира и мярката от програма „Околна среда“ за отпускане на средства за подмяна на печките, която все още трудно се управлява от общините. Причината отново е липса на капацитет, но има и административни процедури. Министърът призна, че процедурата наистина е сложна, която забавя процеса и в много общини заради обществени поръчки подмяната се бави с повече от година, но увери, че бавно ще започне работа и в тази посока. 

Целия материал на Рая Лечева четете тук - https://3e-news.net/bg/a/view/48084/ministyr-ulijan-popov-i-zam-ministyr-angelina-boneva-kraj-na-publichnoto-finansirane-sys-100-dyrjavni-i-evropejski-sredstva-a-sega-nakyde