News

Зелена архитектура

15.02.2011,
Започна отпечатването на поредицата "ЗЕЛЕНА АРХИТЕКТУРА", която съдържа изданието "Зелен Витрувий" (излязло от печат през 2009 г.), както и "Десет книги за зелената архитектура" (събрани в четири тома) и сборника "100 успешни практики", които ще излязат от печат през есента на 2010 г.

image/jpegПоредицата е съставена и издадена от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект под егидата на Глобалния екологичен фонд и Програмата на ООН за развитие.

Какво предлагаме

Поредицата "Зелена архитектура" представя мозайка от приноси на различни автори, която в своята цялост формира различен поглед към съвременната архитектура. Ядрото на поредицата се състои от "Десет книги за зелената архитектура", които са едно колегиално внушение, че времето, в което живеем, неизбежно влияе върху основни принципи на архитектурата. Напомнянето за прочутия труд на римския писател, архитект и инженер Витрувий не е само остроумна закачка. То показва, че пътят към зелената архитектура е своеобразна реабилитация на някои изконни основи на архитектурата, от които съвременният живот постепенно ни отдалечава. Тази поредица е и предизвикателство към съвременната наука, която в това направление има дълг към архитектурната и строителната практика.

Шестте тома на поредицата се отпечатват във формат А4 на луксозна хартия с пълноцветен печат в тираж от 2000 броя с общ обем около 1000 страници и стотици цветни илюстрации. Предвижда се широко целево разпространение на изданието сред професионалната колегия – проектанти, инвеститори, строители, мениджъри и собственици на сгради, както и сред студентите по архитектура.