News

15.04.2023,

България може да се захранва с евтин зелен ток от Африка

Трансморските електрически кабели звучат сюрреалистично, но тези проекти зачестяват, а често са подкрепени от мащабни инвеститори

Евгени Ахмадзай и Моника Върбанова, Капитал, 15.04.2023 г.

https://www.capital.bg/biznes/energetika/2023/04/15/4470833_bulgariia_moje_da_se_zahranva_s_evtin_zelen_tok_ot/

HVDC кабелите имат значително по-малко загуби дори при огромни разстояния от традиционно използваните мрежи, които работят на променлив ток

Темата накратко
⦁ Страни в Африка и Азия има огромен капацитет за производство и износ на ВЕИ ток, но големите загуби при преноса на огромни разстояния са проблем.
⦁ Трансморските електрически кабели обаче вече могат да свързват ефективно и с малки загуби мрежи, отдалечени на хиляди километри.
⦁ Няколко такива проекти вече се задвижват, като един от тях минава и през Черно море.

Може би сте чували, че ако само 1.2% от територията на Сахара се покрият с фотоволтаици, те ще произвеждат достатъчно електроенергия, за да задоволят сегашните нужди на целия свят. Звучи невероятно, но е факт. Защо тогава все още никой не е направил такъв проект?

Причините са няколко. Първо, колкото и малко да звучи 1.2%, става дума за терен с размерите на цяла България - около 110 хил. кв. км. Второ, държавите в Северна Африка са политически нестабилни, със слабо изградена инфраструктура и трудно някой би се съгласил да инвестира нужните милиарди там. Но най-важното е, че произвежданата в пустинята енергия трябва да стигне до потребителите, които са на хиляди километри.

Точно заради сложността при преноса на ток на големи разстояния подобни инициативи изглеждат по-скоро като научна фантастика. Но скоро може да се превърнат в реалност благодарение на ново поколение трансморски кабели.

Все по-усилено се говори например за мегапроект за зелени централи за 20 млрд. евро в Мароко, които да бъдат свързани директно с мрежата на Великобритания по дъното на океана. Гърция също отвори темата, като директно внесе предложение за разширение на електропреносната си мрежа към Африка, за да се използва огромния соларен потенциал там. Така в бъдеще и България може да започне да внася евтин соларен ток от страни като Либия и Египет.

Преди няколко месеца бе подписано и стратегическо споразумение между правителствата на Румъния, Унгария, Азербайджан и Грузия за електрически кабел, преминаващ през Черно море и свързващ електроенергийната система на южнокавказките държави с тази в северната ни съседка и ЕС като цяло. Проектът е за 1800 км кабел на дъното на Черно море, който да пренася към Източна и Централна Европа зелен ток от многобройните хидро- и вятърни централи на Грузия или азерските парогазови централи.
Всичко това е показателно, че преносът на ток на огромни разстояния вече е не само технически възможен, но и икономически обоснован.

Цялата статия можете да прочете като последвате линка горе.