News

12.06.2024,

Бургас изгражда първата си енергийна общност

Инж. Станислав Андреев, управител на ЕнЕфект-Консулт ЕООД, и Ивайло Трендафилов, гл. експерт в дирекция „Стратегическо развитие“, Община Бургас

Bloomberg TV Bulgaria, предаване „Чиста енергия“, 12.06.2024 г.
Автор: Антония Косева
https://www.bloombergtv.bg/a/89-chista-energiya/131484-burgas-izgrazhda-parvata-si-energiyna-obshtnost

Изграждането на такъв мащабен проект, който отнема много време, енергия и ресурси поема като инициатива община Бургас – едни от първите градове в страната, престрашили се пред тази крачка в името на едно по-алтернативно и зелено бъдеще. Реализирането на такъв проект и спецификите му коментират инж. Станислав Андреев, управител на ЕнЕфект-Консулт ЕООД, и Ивайло Трендафилов, гл. експерт в дирекция „Стратегическо развитие“, Община Бургас в предаването „Чиста енергия“ с водеща Вероника Денизова.

Проектът предвижда изграждането на фотоволтаична централа на покрива на плувен комплекс в града. Идеята, от своя страна, е гражданите да се включат по-активно в т.нар. „зелен преход“ като видят ползите, които могат да се генерират от инвестиране в този вид енергия. За реализирането и се привличат частни средства, а според предварителните проучвания тази енергийна общност ще може не само да се самоиздържа, но и да носи дивидент на гражданите, участвали в нея.

Бизнес моделът, който е бил разработен преди започването на проекта показва, че инвестицията ще бъде икономически обоснована, като около 85% от произведената енергия ще бъде използвана на място в обекта, върху който ще се намира и централата. По този начин се избягват и всякакъв вид допълнителни такси за пренос.

В началото на месец юли ще започне официалното набиране на членове, които да се присъединят към енергийната общност. На този етап набирането на хора ще е само за граждани и фирми от Бургас, но с напредване на развитието на проекта се очаква и отваряне към другите общини в страната и желаещите от тях.

„Тези общности и кооперативи дават възможността да се произвежда енергия там, където се ползва.“

Инсталацията се очаква да бъде въведена в експлоатация в началото на 2025 година. Тя предлага и много добри други условия, като намаляването на енергийни разходи в общината, а за хората присъединили се към идеята, тя ще генерира и доход. Изграждането на подобни общности дава възможността на държавата да спести от излишни такси за пренасяне и евентуални загуби на енергия.

Имат ли общините достатъчно експерти за осъществяване на енергиен преход? Има ли интерес от гражданите към такъв вид проекти?

Целия коментар гледайте във видеото.