News

Томислав Дончев: До 2025 г. България ще отдели 4,5 млрд. лева за мерки за енергийна ефективност

22.10.2020,
image/jpeg

В ефира на "Нова телевизия" зам.-председателят Томислав Дончев съобщи, че до 2025 г. страната ни ще отдели сумата от 4,5 млрд. лева за мерки за енергийна ефективност, като средствата ще дойдат от схемата за възстановяване и устойчивост, по която страната ни трябва да получи 6,2 млрд. евро. Инвестициите в енергийна ефективност няма да бъдат насочени само за саниране, а и за иновативни проекти, например отопление с термопомпи, изграждане на соларни панели на покривите на обществени сгради, както и изграждане на панели на покривите на детски градини и училища.

Със средствата от новата програма ще бъдат финансирани проекти за енергийна ефективност в индустрията, която потребява три пъти повече енергия за единица продукция спрямо европейските си конкуренти. Вицепремиерът допълни, че за наука и иновации са предвидени поне 2,3-2,4 млрд. лева. "За да получим тези средства България съвсем скоро трябва да представи план, който да бъде одобрен", заяви още Дончев, като допълни, че получаването им е обвързано с изпълнението на редица критерии.

На 30-и октомври бе проведена онлайн среща, на която зам.-председателят представи План за възстановяване и устойчивост на България, свързан с Механизма за устойчивост и възстановяване на ЕС. Планът е с обширен обхват и включва основните акценти по сектори, които ще бъдат засегнати от средствата за възстановяване. В сектора „Зелена България“ е определен най-значителен дял на инвестициите – 37%.

Предстои текстовете да бъдат публикувани за обществено разглеждане.

Видеото от презентацията може да гледате ТУК

Източник: Publics.bg