News

20.07.2022,

ЕС представи план за пестене на газ преди идващата зима

Европейската комисия предложи на 20 юли въвеждането на нова цел за страните от ЕС за временно намаляване на потреблението на газ с 15% с възможността целта да стане правно обвързваща в случай на извънредна ситуация.
 

„Трябва да сме проактивни. Трябва да се подготвим за потенциално пълно прекъсване на руския газ – и това е вероятен сценарий“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За да смекчи това прекъсване, ЕС представи съобщение за държавите-членки, озаглавено „Пестете енергия за безопасна зима“ и очертава мерки за намаляване на търсенето на енергия.

Планът предлага доброволна цел за намаляване на търсенето на газ от 15%, от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. Тази мярка ще стане обвързваща, ако ситуацията се влоши. До края на септември държавите от ЕС трябва да са актуализирали своите национални планове за извънредни ситуации с мерки, които отговарят на целта.

В момента нивото на зареждане с газ в Европа е малко под 65%, според енергийния комисар Кадри Симсон, но тя предупреди, че спирането на руския газ може да застраши шансовете на ЕС да достигне целта си за съхранение от 80% до ноември.

„Ако нашата цел за намаляване на търсенето не е достатъчно амбициозна, рискуваме да завършим тази зима с празни хранилища. След това би било невъзможно да се напълнят навреме за следващия отоплителен сезон“, каза тя и добави, че целта за намаляване с 15%  „ще ограничи значително рисковете”.

Планове за намаляване и съкращаване

Според изпълнителната власт на ЕС  „спестената през лятото енергия ще е полезна за зимата“. Мерките, които предлага, повтарят тези на Международната агенция по енергетика и включват стъпки като настройка на климатичните системи.

Когато отоплителният сезон започне през октомври, националните правителства също могат да пестят газ, като поискат от домакинствата да намалят термостата си с 1°C – и наложат намалено отопление на обществени сгради, офиси и търговски сгради.
В случай на сериозен недостиг на газ, промишлеността ще пострада първа, въпреки че основните услуги, като производството на електроенергия, вероятно ще бъдат приоритизирани и запазени.

Частните домакинства и основните социални услуги, като училища и болници, ще бъдат последните, които ще бъдат ограничени, защото те са „защитени клиенти“ според законодателството на ЕС.

„Домакинствата са защитени потребители и не трябва да има риск от прекъсване. Отоплението на домовете, захранвани с газ, е защитено, но всеки може и трябва да пести газ и ние ще продължим да популяризираме идеите, изложени в плана на ЕС за енергоспестяване. Ще поискаме от всички държави-членки да стартират кампании за повишаване на осведомеността, за да насърчат това поведение“,  коментира Симсон.

За да се избегне необходимостта от съкращения, потреблението на газ може също да бъде намалено чрез пазарни мерки, като например търгове  за промишлени потребители, които да предложат компенсация в замяна на намаляване на търсенето.
Междувременно Европейската комисия се застъпва страните да преминат по-бързо към възобновяеми енергийни източници и да използват други източници за производство на енергия, включително въглища в краткосрочен план.

Повече на: euractiv.bg