Новини

20.10.2022,

ЕС с по-големи климатични амбиции за COP27

ЕС се съгласи да увеличи климатичните си амбиции за климатичната конференция на ООН COP27, която ще се проведе в египетския курортен град Шарм ел Шейх от 6 до 18 ноември, пише euobserver.com

След обещанията за намаляване на въглеродните емисии с 55 процента през 2030 г. като част от своето законодателно предложение от 12 000 страници „Готови за 55“, експерти в ЕС се надяват амбициите да бъдат увеличени.

Едно от най-конкретните предложения за справяне с липсата на финансиране за климата дойде от Алианса на малките островни държави (Aosis) по време на неформална среща на върха в Демократична република Конго в началото на октомври – създаването на Фонд за отговор на загуби и щети. Той ще набира пари от правителствата в редовни кръгове за доброволно набиране на средства по модел, подобен на Зеления климатичен фонд на ООН на стойност 100 милиарда евро.

 

ЦЕЕ ЕнЕфект се включи активно в започналата през септември мащабна инициатива за по-голяма гласност на проблемите, свързани с изменението на климата – Walk2COP27. Виртуалното пътуване през 12 страни от Шотландия до Египет, на което България бе домакин на 20-и октомври с участието на представители на WWF, Climate-KIC, REKK, КлиматекаЗа ЗемятаМлади За Земята, PanGea, община Габрово. 

Всеки може да участва в Walk2COP27, като проследява изминатите километри в приложението atlasGO (пеша, чрез бягане, придвижване с велосипед или инвалидна количка). Според броя участници и изминатите километри се засаждат млади дръвчета. До момента са се включили 1543 души, изминали 52 673 км., а засадените дръвчета са 26 336. Можете да се регистрирате тук: https://www.walk2cop27.com/register-now