Новини

16.12.2022,

България получи първите 2,7 млрд. лв. по Плана за възстановяване

България получи в петък, 16 декември, 2,7 млрд. лв. – средствата по първия транш по Националния план по възстановяване и устойчивост. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му това е резултат от работата на правителствата и институциите от началото на Механизма за възстановяване и устойчивост през юли 2020 г. Вицепремиерът каза, че сериозна част от тази работа е свършена ударно от началото на този мандат на служебния кабинет по изчистване и решаване на няколко завещани проблема, които не са позволявали искането за плащането да се подаде веднага.

Според  вицепремиера получаването на първия транш демонстрира доверието на ЕК в капацитета на българските институции да провеждат реформите, заложени в Плана, както и в системите на контрол и управление на Плана.

„Тези средства са преведени в сметката на Министерството на финансите, част от тях ще отидат за проекти, които вече са стартирали – като процедурите за технологична модернизация на малките и средни предприятия“, съобщи Пеканов. Друга част ще отидат за вече започналото изграждане на третата линия на метрото в София. Средства ще отидат и за системата „Тетра“,  както и за новите процедури и проекти, които тепърва започват, като тези за енергийната ефективност, за ВЕИ-та на покривите, за външно изкуствено осветление, които са изключително важни за общините за подобряване на енергийната ефективност, посочи вицепремиерът.

Пеканов обаче отбеляза, че освен хвалбите трябва да се обърне внимание и на многото работа, която предстои по Плана. Следващото искане за плащане включва 66 ключови етапа и мерки и докато България не се справи с всички тях, няма да може да поиска следващите средства.

22 мерки трябва да минат през парламента, някои от които ще минат през един закон – Законът за енергетиката, което значи, че Народното събрание трябва да приеме общо 16 закона, обясни Пеканов.

Средствата по Плана ще идват срещу реформи и срещу постигнати резултати, подчерта Атанас Пеканов. Ако няма политическа воля за реформите, рискуваме да останем в периферията, посочи той.

Вицепремиерът съобщи, че искането за второто плащане ще се случи, когато бъдат изпълнени всички 66 мерки. Той увери, че няма риск от загуба на средства, но има риск от забавяне, което поставя риска напред във времето да не изпълним всичко, защото имаме срок до 2026 година.

В отговор на въпрос Пеканов каза, че условието за 40 процента намаляване на емисиите на въглероден диоксид трябва да бъде изпълнено до 2026 година. За момента не сме изчистили механизма, по който това може да се случи, отбеляза той.

Повече на: EURACTIV BULGARIA