Новини

Форум "Зелена икономика"

23.02.2011,
На 22 февруари 2011 г. в хотел Шератон в София се състоя конференция на тема „Зелена икономика”, организирана от вестник "Капитал" със съдействието на посолството на Норвегия в София и в партньорство с Българското училище за политика и КРИБ.

Конференцията бе открита от посланика на Кралство Норвегия Н.пр. г-жа Тове Скарстейн.  Участие взеха министрите на околната среда Нона Караджова и на регионалното развитие Росен Плевнелиев, водещи експерти от  Франция и Чешката република, представители на банковия сектор, Европейската климатична фондация, европейската мрежа Енерджи Ситис (Energy Cities), фирми и др.

Обсъдени бяха мерките за насърчаване на екологичния бизнес, които държавата разработва, а именно: зелени помощи и данъци, зелени работни места, зелени обществени поръчки. В разработването на тези мерки са ангажирани министерствата на околната среда и водите, на труда и социалната политика и на финансите.

Чуждестранните гости споделиха своя опит по наболели за страната проблеми, като управлението на отпадъците, санирането на публични сгради и жилищни блокове, както и ролята на зелените инвестиции за постигането на енергийна независимост и силна икономика, модерна градска среда и високо качество на живот. Форумът предостави уникална възможност за обмен на опит и добри практики между различните равнища на управление, бизнеса и неправителствени организации. Министър Плевнелиев подчерта, че енергийната ефективност е била леко неглижирана през годините, затова 2011 г. ще е решаваща за този сектор.

Във втория панел на форума „Зелената икономика като възможност за стимулиране на развитието на общините” с модератор Мартин Заимов, зам-председател на СОС и председател на надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк, взеха участие Йорданка Фандъкова, кмет на София, Гиорги Палко, управляващ директор за Югоизточна Европа на Веолия вода и главен изпълнителен директор на Софийска вода, Жан Карасюс, професор в Ecole des Ponts Paristech, Жерар Манян, изпълнителен директор на Енерджи Ситис, Борис Вьофле, бивш директор на сектор "Управление на отпадъците" в община Женева, и Доминик Дуда, управител на Далкия България.

Йорданка Фандъкова представи инициативите и намеренията на Столичната община, свързани със зелената икономика и съобщи, че София обмисля идеята да се присъедини към градовете от европейската мрежа Енерджи Ситис и към Споразумението на кметовете от цяла Европа, за което се подготвя предложение до Общинския съвет. Изпълнителният директор на Енерджи Ситис Жерар Манян сподели, че като член на тази общност, София ще може да използва опита на много европейски градове, чиято цел е да намаляват консумацията на енергия и да повишават качеството на живот на гражданите си. В Енерджи ситис членуват над 1000 общини от 30 държави. Българската Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия е нейн колективен член от началото на 2003 г.

Специално поканеният за участие в този панел арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, коментира изказванията на Жерар Манян и Жан Карасюс в светлината на два съществени български приноса към темата на конференцията, а именно:

-       Създаването и дейността на българската Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, чийто опит е използван в редица държави за създаването на подобни общински мрежи. ЕкоЕнергия е подкрепяща институция на европейската инициатива Споразумение на кметовете за местна устойчива енергия. Оригиналната методика ЕкоЕнергия за общинско енергийно планиране вече 10 години се използва  от членовете на мрежата за разработване на общинските енергийни програми. Тя е преведена на повече от 10 европейски езика и се разпространява в страни от Централна и Източна Европа и Централна Азия.

-       Разработването на уникалната поредица „Десет книги зазелената архитектура, „99 успешни практики“и „Зелен Витрувий”, в която архитектите проектанти, инвеститорите и строителите ще намерят богато илюстрирана информация за принципите и практиките на устойчивото архитектурно проектиране и строителство. От 1 март 2011 г. се открива новият портал „За строим зелено“ (www.buildingreen.net), който се очаква да се превърне в платформа за тематични дискусии и инструмент за консолидиране и изразяване на общи професионални позиции.

С подкрепата на Европейската комисия Енерджи Ситис и ЕкоЕнергия организират съвместно семинар на тема „Устойчива енергия и Споразумението на кметовете в нашите общини”, който ще се проведе на 10 март 2011 г. в Бест Уестърн хотел ЕКСПО в София. Програмата на семинара и регистрационната форма можете да намерите на сайта на ЕкоЕнергия