Новини

25.01.2023,

Новото поколение сертификати за енергийните характеристики на сгради

Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект организира семинар, посветен на новото поколение сертификати за енергийни характеристики на сградите, който ще се проведе на 8 февруари 2023 г. от 9:00 ч. в комбиниран присъствен и онлайн формат.

През последните няколко години българската нормативна рамка относно сертифицирането на енергийните характеристики на сградите претърпя значителни промени. Новите наредби отразяват изискванията на стандартите от групата ISO 52000, като включват направените от МРРБ изменения относно изчислението на отделни компоненти от цялостната методология.

Защо се наложи да бъдат направени тези промени и с каква цел са създадени тези стандарти, какво представлява кръстосаното тестване на сертификатите за енергийни характеристики на сградите и за какво служи показателят за готовност за интелигентно управление (SRI), са някои от централните въпроси, които ще се обсъдят в първата част на семинара. След кратка пауза, събитието ще продължи с презентации относно CEN/ISO стандарти относно енергийните характеристики на сградите и подход за внедряване на пътни карти в сертификатите, а заключителната част ще се проведе под формата на дискусионна кръгла маса с фокус върху развитието на сертифицирането на сгради у нас и възможност за отправяне на въпроси към лекторите.

Чуждестранни лектори:

Петер оп’т Велд от Huygen Institut, Нидерландия – координатор на проект U-Cert

Андрей Владимир Литиу, Изп. директор на Центъра за енергийни характеристики на сградите (EPB Center) и съветник по въпросите на енергийните характеристики на сградите към Федерацията на европейските асоциация по отопление, вентилация и климатизация (REHVA).

EPB Center e организацията, която в рамките на мандат М/480 на Европейската комисия разработи текстовете на групата стандарти за енергийните характеристики на сгради –ISO 52000

Huygen Institut e организация за изследвания в различни области, включително наука, политики и институции и др.

Събитието ще може да се проследи на живо и онлайн. Официалният език в залата ще бъде английски. В директното излъчване в платформата Zoom ще е осигурен превод на български език.

Регистрация: https://forms.gle/d5A6pYHMuMWmfQ137

С програмата на събитието можете да се запознаете тук.