Новини

Посещение на Жерар Манян в България

01.03.2011,
По покана на  организаторите на форума „Зелена икономика”, който се проведе на 22 февруари в София, изпълнителният директор на европейската мрежа Енерджи ситис Жерар Манян посети България в периода 21-24 февруари 2011 г.

Освен участие във форума, програмата му включваше среща с Йорданка Фъндъкова, кмет на Столичната община, и посещение на Добрич и Варна по покана на кмета на община Добрич Детелина Николова и на Асоциацията на българските черноморски общини. Съпровождаше го д-р арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

Добрич-град

Домакини на срещата в община Добрич-град бяха арх. Пламен Ганчев, зам.-кмет „Устройство на територията”, и инж. Елена Анастасова, гл. експерт „Електрически мрежи и енергийна ефективност”. Арх. Пламен Ганчев запозна участниците в срещата с изпълнението на проекти за енергийна ефективност в община Добрич, които се осъществяват с подкрепата на Оперативната програма за регионално развитие и на норвежката програма „Българско-норвежко партньорство в областта на ЕЕ и ВЕИ за намаляване на емисиите на вредни газове в публичния сектор в черноморските общини”. Гостите посетиха две напълно обновени детски ясли, където малките обитатели изпълниха художествени програми. Директорката на детска ясла „Пролет“ Кина Драгнева, дългогодишен член на Общинския съвет на Добрич, отговори на множество въпроси на гостите. Представена бе и многоетажна жилищна сграда в жк „Балик”, включена в проекта „Обновен дом”, финансиран от ПРООН и МРРБ. Домакините с гордост демонстрираха и основно реконструираната си общинска сграда, където се помещава общинското бюро за енергийна ефективност. Мерките за енергийна ефективност са изпълнени чрез финансиране от трета страна, осъществено от фирмата Енемона.

На пресконференция с местни журналисти Жерар Манян представи дейностите на европейскатата мрежа Енерджи Ситис и отправи покана към общината за присъединяване към организацията. Заедно с арх. Пламен Ганчев и арх. Здравко Генчев той отговори на множество актуални въпроси на журналистите. В края на посещението се състоя работен обяд, в който участваха зам.-кметовете на общината Иван Колев – по местните финанси, Камелия Койчева – по социалните дейности, и Надежда Петкова – по икономическото развитие и европейските фондове. В разговорите участваха и представителите на Асоциацията на българските черноморските общини Мариана Кънчева, изпълнителен директор, и експертите Елена Симеонова и Тодор Тонев. Обсъдени бяха възможности за продължаване и задълбочаване на дейностите в областта на енергийната ефективност в Добрич.

Варна

По време на посещението във Варна, организирано от Асоциацията на българските черноморските общини, Жерар Манян бе последователно приет от председателя на Общинския съвет Николай Апостолов и от кмета на общината Кирил Йорданов. На срещата с кмета присъстваха и зам.-кметът на общината Венелин Жечев и директорът на дирекция „Европейски програми и международно развитие” д-р Петър Радушев, генералният директор на Далкия България Доминик Дуда, , мениджърът  за връзки с институциите в Далкия България  Александър Неделчев, изпълнителният директор на Далкия Варна инж. Илия Николаев и арх. Здравко Генчев. В хода на разговорите Жерар Манян отправи покана към община Варна да се присъедини към европейската мрежа Енерджи Ситис.

На въпроси на журналисти от местни медии отговориха Жерар Манян и Здравко Генчев, а представителите на Далкия разказаха за своя проект за обновяване на едропанелни жилищни сгради в микрорайон „Кайсиева градина”, чиято инвестиция ще възлиза на 50 млн. лв. и ще се осъщестява съвместно от Далкия България и община Варна. Проведени бяха и срещи с кмета на район „Владислав Варненчик” Добромир Джиков, на чиято територия се намира микрорайон „Кайсиева градина”, и с кмета на община Аксаково Атанас Стоилов, председател на Асоциацията на българските черноморски общини. Осъществена бе и среща със зам.-областния управител на Варна Славчо Славов.