Новини

27.01.2023,

Без дефиниция за енергийна бедност схемите за обновяване на сградите и ВЕИ са схеми за богатите

Без дефиниция за енергийна бедност схемите за обновяване на сградите и ВЕИ са схеми за богатите. Това коментира пред 3eNews икономистът д-р Теодора Пенева, главен асистент в Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. Тя е и член на Комисия за енергийна ефективност и преодоляване на енергийната бедност към Консултативния съвет по Европейската зелена сделка.
На 20 декември тръгна дългоочакваната мярка за повишаване на енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради или както я наричаме мярката за саниране по Плана за възстановяване към Министерството на регионалното развитие. Всъщност обратната връзка от много блокове е, че предвид липсата на яснота дали ще бъдат одобрени или не собствениците не се наемат да финансират енергийното обследване на жилищата си. Оказва се, че домакинствата се притесняват да дадат предварително средно по около 400 лева без да имат яснота дали блока им ще бъде саниран или не.
Макар че срокът за кандидатстване беше удължен до 31 май 2023 г. все още остават редица рискове като един от тях е първо дали етажната собственост ще успее да се организира и да кандидатства. Но все пак трябва да се има предвид, че към момента финансирането е безвъзмездно, докато след май месец се планира домакинствата да поемат 20% от разходите си.
Задължително е да се въведат възможностите за финансиране на обновяването от гражданите, коментира Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. Задължително е наличието на достатъчно атрактивни схеми за подпомагане чрез различни финансови механизми и инструменти, включително през Фонда за декарбонизация, който се очаква да започне да работи. Но все още липсва достатъчна информация точно по какъв начин и как би подпомагал домакинствата. Всъщност той едва ли ще тръгне до май месец и притесненията за кандидатстване на голяма част от етажната собственост остава. 
Нещо повече в Статегическата визия за развитието на българската електроенергетика до 2050 г. има само един ред за енергийна ефективност и той е, че ще бъдат използвани всички най-добри налични практики и технологии, което е най-малкото несериозно, смятат специалистите.
Всъщност подобен възпиращ ефект вероятно ще има при мярката за изграждане на соларни бойлери и слънчеви панели с батерии за домакинствата по Плана за възстановяване към Министерството на енергетиката. Според мярката, чието обществено обсъждане приключи на 23 януари, ще се финансират безвъзмездно до 2000 лева за слънчеви бойлери и до 15 000 лева за фотоволтаични инсталации с батерии, но инвестицията трябва да е направена.
Това също е схема за богатите, коментира д-р Пенева. Според Пенева програмите избързаха просто за да започнат, за да се усвоят средства, за които се знае предварително, че няма как да стигнат до енергийно бедните семейства и по-нуждаещите се уязвими групи от населението.

Целта на дефиницията е да се обвърже със схемите за енергийна ефективност

Целта на дефиницията за енергийна бедност е преди всичко да бъде обвързана със схемите за енергийна ефективност, за да се подпомагат енергийно бедните със 100% финансиране. Това са поне 40-50% от българското население. Останалите биха могли да се подпомагат с определен процент финансиране, каза икономистът. Защото ЕК казва какъв е делът на енергийно бедните семейства, същият процент от фондовете трябва да бъде насочен само за тях, коментира в допълнение Пенева.
Подкрепяме напълно идеята за съфинансиране на тези проекти, но факта, че трябва да се дадат средства накуп без да си сигурен, че средствата ще бъда възстановени, създава притеснения за повечето от хората и би ги възпряло, коментира Балин Балинов от „Грийнпийс-България“.
Освен това не са малко и административните пречки и процедури, които биха отнели около половин година. Затова е задължително да се отразят в новите условия промените, които депутатите приеха за преминаване на уведомителен режим в общината за до 20 KW ВЕИ инсталация за собствени нужди. Все още не се знае обаче как точно се променя процедурата и как ще се уведомява общината, а промените още не са излезли официално. Това са изключително важни детайли, коментира експертът.
Всички тези пречки показват, че тези мерки са направени за богатите и за хората, които могат да си позволят обновяването или изграждането на фотоволтаици на покрива, за които трябва да извадят предварително поне 15 000 лева.

Все още никой не иска да поеме администрирането на процеса

Пенева съобщи обаче и добрата новина, че съвсем скоро, до две седмици се очаква Комисията по енергиен преход за разгледа предложението за окончателна дефиниция за енергийна бедност и след това да бъде пуснато за обществено обсъждане.  Дефиницията трябва да влезе в Закона за енергетиката като обаче промените ще бъдат направени без да се посочи кой ще администрира процеса. Тук е разковничето, защото нито Агенция по социално подпомагане, нито Министерство на енергетиката не искат да поемат управлението на процеса. Най-вероятно няма да влезе в промените на закона и важността на дефиницията за енергийна бедност при либерализацията на пазара, коментира Теодора Пенева. Най-вероятно ще забавяме процеса максимално и ще се опитаме да удължим срока за либерализацията на пазара, което според настоящото законодателство трябва да се случи от 2026 г. Това трябваше вече да се е случило, но страната ни се възползва от възможността да го отложи и ще го прави докато може, смята икономистът. Самата идея на либерализацията е не да натовари хората, а напротив да създаде конкуренция. Очакванията са обаче че ако цената за бита в момента е 25 лева за MWh ще се повиши на 200 лева. Тогава е важно страната да знае кои семейства и групи от населението трябва да подпомага. Но вероятно тази роля на дефиницията ще бъде избегната към момента и забавяна още във времето, подчерта още икономистът.  
Промените, които създават енергийни общности вече са в парламента
Може би още една добра новина се очаква в сектора, която има важна роля за изпълнението на инвестиции във фотоволтаични инсталации. Тя е обвързана с внесени в Народното събрание промени в Закона енергията от възобновяеми източници за въвеждане на понятието енергийни общности. Това ще даде възможности хора и малки бизнеси да се обединяват и да финансират съвместно подобни системи, съобщи Балин Балинов от „Грийнпийс-България“. Промените са внесени от депутати от „Зелено движение“ и към момента становището на Министерство на енергетиката е неутрално и по-скоро положително към промените. Очаква се да бъдат гласувани скоро в Комисия, но предвид скорошното разпускане на парламента все още остава неясно дали ще бъдат гласувани.

Повече на: 3e-news.net