Новини

15.06.2023,

От водородни долини до офшорен вятър: Каква ще е енергията на бъдещето? От 20-и до 22 юни над 130 панелисти от 10 държави се включват в конференцията на Dir.bg и 3E-news Green Week

3E news, 15.06.2023 г., Визия: Алекс Бонев, Dir.bg
https://3e-news.net/bg/a/view/44460/ot-vodorodni-dolini-do-ofshoren-vjatyr-kakva-shte-e-energijata-na-bydeshteto

Енергийната сигурност и бъдещето на базовите енергийни мощности ще дискутират участниците в първия ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден. От 20-и до 22 юни, за трета поредна година Dir.bg и 3e-news организират конференцията Green Week, като този път ще се включат над 130 панелисти от 10 държави.

Каква ще е енергията на бъдещето? Водородните долини, големите стратегически проекти за офшорен вятър? Как България се превърна в световен лидер в соларния инженеринг?

Дискусията за Енергийната сигурност на страните от Централна и Източна Европа ще модерира евродепутатът Цветелина Пенкова. Заедно с нея на трибуната на Green Week ще излязат министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на енергетиката на Румъния Виргил-Даниел Попеску, посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсеинов, председателят на КЕВР Иван Иванов, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, Панагийотис Панусос от гръцкия национален газов оператор DESFA, основателят и изпълнителен директор на CWP Global Димитър Енчев, Петър Филдишев, директор търговия с природен газ в МЕТ Енерджи Трейдинг България, Константин Делисивков, управител на "ЕНЕРГЕО" ЕООД и Ив Льо Стънф, изпълнителен директор Тотал Енерджи.

Експертите са имена със световно значение за сектора на търговията с енергоресурси и повечето са били ръководители на международни проекти. Управителят на CWP Global е сред създателите на един от най-големите ВЕИ паркове в Австралия, а амбицията на компанията е да проектира и изгражда подобни съоръжения и в нашия регион. В румънската акватория на Черно море вече се откриват значителни количества природен газ, а детайли по този въпрос ще предостави министър Попеску. Гръцката компания DESFA е ключов преносен оператор за природен газ към страните от Балканите. С участието на доставчика Азербайджан дискусията за сигурността на вноса на природен газ ще бъде повече от ползотворна. Търговците на електроенергия и природен газ също бяха изправени пред предизвикателства в последните години, а тяхното мнение също влияе на пазарите.

Включете се в разговора! Регистрирайте се за събитието ТУК:
https://greentransition.bg/registracziya/

Експерти от най-високо ниво ще участват и в разговора за Енергийната свързаност в контекста на европейския енергиен пазар и трансформация на базовите енергийни мощности. Ще говорят Матю Болдуин, заместник генерален директор на Генерална дирекция "Енергетика" към ЕК, Константинос Теофилактос, генерален секретар на Института за енергийна политика в ЮИЕ, Андрей Живков, член на съвета на директорите на БЕХ, Вадим Чебан, главен изпълнителен директор на МОЛДОВАГАЗ, Румяна Грозева, директор на Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора, Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз Инк.", Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум "Булатом" и Балин Балинов, координатор на кампания "Енергийни решения" в "Грийнпийс" - България. Модератор ще бъде председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков.

В този панел експертите от ЕК, специалистите по ядрената енергетика и защитниците на природата ще могат открито да обяснят своите визии за бъдещето на енергийния отрасъл. А те ще бъдат анализирани от държавните специалисти, като специално място е отделено и за трансформацията на въглищния регион Стара Загора. Към тази донякъде избухлива смес от мнение ще се добави и щипка Стратегия. Защото заедно с панела ще бъде проведена и среща-дискусия за възможностите и перспективите пред бъдещата Енергийна стратегия на страната ни. Кръглата маса за този ключов енергиен документ ще бъде водена от доказания енергиен специалист Славчо Нейков.

Темата за възобновяемата енергия, бъдещето на водорода и новите климатични технологии също привлече специалисти със завиден международен опит. Каква ще бъде енергията на бъдещето ще коментират Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО, Карел Крал, главен изпълнителен директор на Електрохолд България, Кирил Темелков, заместник-председател на Българската газова асоциация, Кристина Лазарова, съосновател на Platform Brown to Green, Момчил Арнаутски, мениджър "Енергиен преход" в CWP Global, Апостол Дянков, ръководител програма "Климат и енергия", WWF, Христо Панчев, координатор на инициативата "Eco City Model", част от проекта "Зелено възстановяване на Украйна". Модератор на панела е доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ.

Зелените политики са безспорен фокус за Европа и те ще се развиват в следващите десетилетия. Остават проблемите за управлението на енергийната система заради непостоянното производство на тока от слънце и вятър. Тук е важна ролята на Електроенергийния системен оператор, който ще даде яснота как ще се постига баланса на мрежата занапред в условията на изграждане на нови и нови соларни централи у нас. А освен балансирането на ход са и енергийните общности, които те първа ще се създават у нас. Визията за тях ще може да се чуе от екологичните организации. Енергийната трансформация на ТЕЦ "Бобов Дол" и какви решения предлага платформата Brown to Green ще бъдат дадени от силната дама в енергетиката Кристина Лазарова. Деканът на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" разбира в детайли енергийният сектор, което пък е гаранция за една ползотворна дискусия между всички участници.

____________________________________________________________________________________________
Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery Energy, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EP България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Български атомен форум - Булатом, Солвей Соди България АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, БФИЕК.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.