Новини

17.07.2023,

ЕнЕфект получи първо място за иновативен проект на Годишните награди на b2b Media 2023

Центърът се поздрави и с второ място в категорията „Образователна идея"

Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект завоюва две отличия от Годишните награди на b2b Media 2023. На официалната церемония на деветото издание на престижния конкурс ЕнЕфект се нареди на първото място в категорията „Иновативен проект / иновативен дизайн" за проекта „Първата нулевоенергийна каравана в България" и на второ място в категорията „Образователна идея“. 

Нулевоенергийната мобилна къща впечатлява със съвременни технологии и материали, които гарантират оптимални енергийни характеристики. Тя е преминала успешно строги тестове за херметичност и отговаря на всички параметри на пасивната къща. Тя е проектирана и построена в рамките на широкомащабната инициатива nZEB Roadshow и представлява революционна концепция в строителството на нулевоенергийни сгради, която цели да популяризира ползите и предимствата на енергийната ефективност сред обществеността, медиите и професионалните среди. Понастоящем инициативата се надгражда с подкрепата на нови проекти за знания и умения за енергийна ефективност като nZEB Ready и BUILD UP Skills. 

На второ място в категорията „Образователна идея“ на Годишните награди на b2b Media 2023 се класира „Превключи на зелено“ – интерактивното образователно събитие, проведено от ЕнЕфект в навечерието на Деня на Земята. То включи образователни семинари с акцент върху основните принципи на нулевоенергийните сгради и важните параметри за комфорт и микроклимат в домовете, а посетителите имаха възможност да проследят демонстрации на методи за постигане на енергийна ефективност в домовете и сградите и да получат индивидуални консултации от специалисте. За най-малките ЕнЕфект проведе увлекателни образователни игри. 

„Радостни сме за признанието, макар да не сме изненадани“, посочи Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект. „Защото със своето динамично развитие областта на енергийната ефективност се превръща в приоритет, като нормативите и изискванията се насочват към по-високи стандарти. В този контекст част от мисията на ЕнЕфект е да превърне енергийната ефективност във вдъхновение за всеки гражданин, бизнес и организация. Удостояването ни с двете престижни награди е доказателство, че тези наши усилия имат положително отражение върху обществото и околната среда. Продължаваме напред с още иновативни проекти, които ще насърчават енергийната ефективност и зелената промяна“, каза в заключение той.