Новини

Енергийно-ефективни решения за реновации с "Мулти-Комфортната Къща" на Изовер

31.10.2011,
"Реновации на многофамилни жилищни сгради по стандарт пасивна къща" беше темата на двудневия курс семинар на СЕН ГОБЕН ИЗОВЕР за проектанти от всички специалности, който се проведе наскоро в хотелския комплекс „Царско село”. Темата беше изключително актуална и полезна за присъстващите петима специалисти от ЕнЕфект.

Презентациите на арх. Роланд Матциг, сертифициран архитект по пасивни сгради в Германия и Робърт Шилд, мениджър в Сен Гобен Мулти-Комфортни сгради за Германия и Австрия, наистина бяха практически насочени и интересно поднесени, така че многобройните посетители останаха в залата по време на двата семинарни дни и активно участваха с мнения и запитвания.

Добрата организация на семинара позволи да се дискутират много конкретни въпроси, свързани с обектите, които представиха двамата изявени специалисти с богат опит. Арх. Метциг показа преустройството и доизграждането на собствения си офис и превръщането му в истинска мулти-комфортна къща по Изовер (вижте презентацията тук).

Г-н Шилд изненада всички присъстващи, като показа как превръща собствения си апартамент под покрива на стара и трудна за саниране сграда в пасивен - с изолация от вътрешната страна, при това - нещо, което се смята за теоретично възможно, но почти непостижимо на практика (вижте презентацията тук).

Двамата, както и специалисти от Изовер - България, презентираха още много теми и проблеми, свързани с пасивната сграда - предотвратяване на топлинни мостове при специфични сградни части като сутерени, балкони и др., вентилационни системи с рекуперация, видове стъкла и подходящи стъклопакети за пасивни сгради и още, и още теми, свързани с превръщащите се в стандарт сгради с пасивно отопление и близко до нулевото потребление на енергия.