Новини

Енергийната ефективност няма алтернатива

28.05.2013,
Днес, 28.05.2013 г. във Военния клуб се състоя публичен дебат, част от Общоевропейската информационна кампания на Европейската комисия, наречена „Свят, който харесваш, с климат, който ти харесва“. Събитието бе отрито от президента Росен Плевнелиев и европейския комисар по въпросите на климата Кони Хедегор. Участваха представители на бизнеса, банки, неправителствени организации и др. 

Според президента, който се обяви за нова енергийна политика,  можем драстично да променим живота в България чрез единна интегрирана програма за енергийна ефективност и тя е най-разумното нещо в момент на криза. Доколкото зависи от него, тази програма ще бъде приоритет номер едно за новия парламент. Той подчерта, че е особено важно институциите да започнат да работят задно, с общ подход и общи механизми. „Енергийната ефективност, енергийната либерализация и енергийната диверсификация – това е нужно на България. Аз го знам, защото съм един от тези млади будни активни граждани на България, които разбира, че най-евтината енергия е икономисаната енергия”, заяви Плевнелиев и подчерта, че енергийната ефективност няма алтернатива.

Еврокомисарят по въпросите на климата Кони Хедегор илюстрира сериозността на климатичните промени и глобалното затопляне с кратък видеоматериал, показващ с оранжев и червен цвят същественото затопляне в определени региони по света от 1912 до 2012 г.

Арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на ЕнЕфект взе участие в панелната дискусия „Как можем да направим българските сгради по-енергийно ефективни и да се справим с изменението на климата”. 

Последва публичен дебат, в който участниците задаваха въпроси на госпожа Хедегор и тя им отговаряше. 

Снимки от събитието можете да разгледате тук, а повече за кампанията можете да прочетете в сайта:
http://world-you-like.europa.eu/bg/uspekhi/