Новини

Енергийна ефективност в обществения сектор в Германия, 13-15 ноември 2013 г., Берлин

20.11.2013,
От 13 до 15 ноември Германо-Българската индустриално-търговска камара в сътрудничество с фирма Renewables Academy AG (RENAC) организира делегация в Германия на тема „Енергийна ефективност в обществения сектор“. Делегацията се осъществи и финансира в рамките на Експортната инициатива „Енергийна ефективност“ 2013 на Германското федерално министерство на икономиката и технологиите (BMWi). Поради големия интерес в България и изключително положителните отзиви на предишните участници, мероприятието се проведе за втори път в рамките на настоящата година.

В българската делегация взеха участие единадесет души, между които двама представители на областни управи, петима представители на български общини, както и четирима представители на асоциации и браншови организации. Сред присъстващите имаше областни управители, кметове, директори на дирекции и главни експерти в общини, представители на браншови организации, както и представител на ЕкоЕнергия.

Програмата на събитието включваше информационно мероприятие и посещение на шест референтни обекта в областта на енергийната ефективност в сградния фонд. По този начин българските участници бяха запознати с технологии за енергийна ефективност в обществения сектор в Германия.

На 13 ноември се състоя информационното мероприятие с пет специализирани доклада и нетуъркинг с три германски фирми от областта на енергийната ефективност. От специализираните доклади участниците получиха повече информация по следните теми: Експортната инициатива „Енергийна ефективност“, проекти на индустриално-търговските камари в областта на енергийната ефективност, енергийно саниране на многофамилни жилищни сгради, рамкови условия и механизми за подпомагане на енергийната ефективност, договори за енергоефективни услуги и др. След мероприятието българските участници посетиха архитектурното бюро за енергоефективни пасивни къщи „Франк Мюлер“.

На 14 и 15 ноември бяха посетени общо пет референтни обекта. Акцентите на програмата през двата дни бяха поставени върху следните теми: концепции за енергиен мениджмънт при саниране и ново строителство, интелигентна енергийна концепция и интелигентно измерване, плюс енергийни концепции. Сред посетените обекти бяха енергийно ефективната административна сграда на Фондация Хайнрих Бьол, плюсово-енергийната сграда на основно училище и спортна зала в Хоен Нойендорф, супермаркет REWE Rudow, плюсово-енергийната къща в Берлин и др.