Новини

Нови издания на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект

28.07.2015,
Превод и адаптация на информационна брошура "Активни за повече комфорт: Пасивната къща"

image/jpegВ рамките на европейския проект PassREg ЕнЕфект преведе и публикува на български език най-новата информационна брошура на Институт Пасивна къща – Дармщат (Германия) – „Активни за повече комфорт”. Основната цел, която си поставя редакторският колектив, е популяризирането на този международно признат стандарт за енергийно ефективна архитектура в България и широкото приложение на концепцията в българската строителна практика.

На достъпен и разбираем за неспециалисти език брошурата, разработена от Международната асоциация пасивна къща (IPHA,) дава отговор на следните въпроси:

Какво представлява пасивната къща?

Какви са изискванията по отношение на компонентите, планирането, проектирането и изпълнението на проекта за пасивна къща?

Какви налични ресурси могат да подпомогнат проектирането на пасивна къща?

Какво е да живееш в пасивна къща, какви сгради са вече построени, и защо са пасивната къща е атрактивна инвестиция?

В брошурата са представени и редица реални примери на новопостроени и съществуващи сгради, обновени до стандарта "Пасивна сграда", включително лауреатите от международния конкурс „Пасивна къща”, проведен през 2014 г.

Брошурата на български език можете да изтеглите от тук.
 


Пътят към почти нулево-енергийната сграда (с водещата роля на общините)

image/jpegТова е второто издание на български език, финансирано от проекта PassREg, което се спира на ролята на местните и регионалните власти за налагането на стандарта „Почти нулево-енергийна сграда” като стандартна проектантска и строителна практика в Европа.

Със солидната основа на концепцията „Пасивна къща”, допълнена с ВЕИ, публикацията представя най-ярките примери на почти нулево-енергийни сгради и цели градски райони, изпълнени с подкрепата на водещите европейски градове и общини. Наред с примерите от Брюксел, Хановер, Инсбрук, Хайделберг, Антверпен и Франкфурт, в брошурата ще намерите убедителни примери за пасивни сгради от значително по-близки до нас региони като Хърватия, Латвия и Италия, но може би все пак най-значимият принос са детайлните описания на моделите на успеха и пилотните сгради в двете участващи български общини – Бургас и Габрово. Изданието можете да намерите тук.
 


„Наръчник за успех” (
A Guide to Success)

image/jpegЦентърът за енергийна ефективност ЕнЕфект бе основен автор на концепцията и съдържанието на водещото издание по проекта PassREg - „Наръчник за успех”, или обзор на най-важните принципи, които трябва да се следват при дизайна и прилагането на политики за енергийна ефективност и ВЕИ в сградите. Разгледани са всички сфери на обществения живот, които влияят, пряко или непряко, върху провеждането на успешни политики в съответствие с целите на ЕС за ограничаване на потреблението на енергия в сградите, като се обръща особено внимание на финансовите и икономически стимули, необходимостта от изграждане на професионален и административен капацитет, достъпността до демонстрационни проекти и ролята на убедителната комуникация за представяне на ползите от енергийната ефективност.

Предложените изводи са илюстрирани от конкретни примери за успешни практики от цяла Европа и цитати от изказвания на енергийни специалисти и общински експерти, като България отново е достойно представена на фона на най-успешните европейски практики. Електронна версия на изданието можете да свалите от тук; повече информация за демонстрационните обекти, подкрепени от проекта (на английски език), е налична в специално посветената на тях страница в уебсайта на проекта.