Новини

Устойчиви решения за ново строителство и реконструкции на Международната конференция „Пасивна сграда“

27.04.2016,
Дармщат, Германия. За сградите на бъдещето вече има изпитани решения: стандартът Пасивна къща доказано съчетава максимална ефективност с оптимален комфорт. Как става това, бе демонстрирано от експерти от цял свят на 22 и 23 април по време на Международната конференция за пасивни сгради в Дармщат. Това събитие отбеляза и една важна годишнина: преди 25 години бе построена първата пасивна къща в света, само на няколко километра от конгресния център. Съвсем ново проучване върху тази сграда, представено на конференцията, безкомпромисно доказа устойчивостта на концепцията.

Няколко десетки хиляди сгради в целия свят - нови сгради и обновявания, еднофамилни къщи или небостъргачи - са изпълнени според критериите на този висок стандарт за енергийна ефективност. "Това, което започна като експеримент в града ни преди 25 години, вече се превърна в неразделна част от международната строителна практика", каза Йохен Парч, кмет на Дармщат. "Ето защо сме много доволни, че в годината на своя юбилей конференцията Пасивна сграда се върна на мястото, откъдето започна тази история на успеха".

"Над една трета от консумираната енергия в развитите държави се използва в сградите, най-вече за отопление и охлаждане. Със стандарта Пасивна къща тази консумация може да бъде намалена с около 90%", разказва д-р Волфганг Файст, който преди 25 години построи първата Пасивна сграда в светра. Предпоставки за това са на отличното ниво на топлоизолация, тройните стъклопакети, вентилационната система с оползотворяване на изходящата топлина, въздухонепроницаемата сградна обвивка и строителството без топлинни мостове. "Тези принципи са последователно прилагани в сградната-прототип в Дармщат - и днес все още всичко функционира точно така, както и в първия ден", споделя д-р Файст.

Допълнителните инвестиции в пасивната сграда обикновено се възстановявта в рамките на няколко години за сметка на ниските експлоатационни разходи. Но консумацията на топлинна енергия продължава да бъде ниска и след това, разбира се. За собствениците на сгради този аспект е от особен интерес, но в същото време, тази сграда допринася значително за опазването на климата и околната среда. "Високото ниво на енергийна ефективност на пасивните сгради перфектно допълва използването на енергия от възобновяеми източници", каза д-р Франц Алт, един от пионерите на германската енергийна революция. "Стандартът Пасивна къща не означава само строителство на по-евтини и по-екологични сгради. Идеята е да се проектира интелигентно и устойчиво от самото начало", заяви д-р Хайнрих Ботерман, генерален секретар на Германската фондация за околната среда.

В Международната конференция Пасивна къща в Дармщат се включиха над сто лектори от цял свят, които представиха своите най-новите проекти и подходи към решения, които ще бъдещето на сградния сектор. В областта на енергийно ефективните сградни компоненти специален акцент бе поставен върху домашните системи за вентилация с рекуперация, които бяха предмет на специалния конкурс тази година. Регионалният фокус на тази конференцията бе върху Северна Америка, Китай и топлите климатични зони, като само делегацията от Китай наброяваше над 200 участници.

Програмата на лекцията бе допълнена от серия от работни срещи и екскурзии до пасивни къщи сгради в Дармщат и неговите околности, между които и посещение на първата в света Пасивна къща – къщата на д-р Файст в Кранихщайн, Дармщат. Всички големи производители компоненти за пасивни сгради представиха най-новите си продукти в традиционното изложение, съпътстващо конференцията. Както всяка година, представители на ЕкоЕнергия и ЕнЕфект също бяха сред лекторите в конференцията, като арх. Иглика Люцканова представи наскоро завършилия проект EuroPHit (www.europhit.eu), с подкрепата на който се обновява училищна сграда в Габрово, а Драгомир Цанев разказа за предложенията за подобряване на националната програма за обновяване на многофамилните жилищни сгради със засилена роля на общините, разработени в сътрудничество с Европейската климатична фондация (ECF), Европейския институт за сградните характеристики (BPIE) и Техническия университет във Виена.