Новини

Пасивни сгради за всички, пасивни сгради за хората

02.05.2017,

Вече отдавна знаем много за предимствата на пасивните сгради – многократно по-ниски сметки за енергия в сравнение с традиционните сгради и икономическа рентабилност, доказани материали, качество на строителството, развитие на местната икономика и намаляване на зависимостта от енергийните доставки. Сякаш обаче по-рядко обръщаме внимание на това, което всъщност е най-важното за една пасивна сграда – качеството на живот, комфорта, здравословните и хигиенични условия на обитаване. Именно това бе водещата тема 21-ата международна конференция „Пасивна къща”, която се проведе на 28-30 април във Виена. Събитието не случайно събра повече от 1200 участници, представители на 45 държави от всички континенти – защото качеството на живот и здравето са теми, които са еднакво важни за всички нас.

А пасивната сграда предлага решение, което е валидно навсякъде – от Канада до Чили, от Швеция до Австралия и Нова Зеландия, в общества с високи доходи и такива, които все още вървят по пътя на развитите държави. Както обикновено в последните години, посетителите от Азия показаха завиден растеж, като групата от над 200 представители на Китай бе допълнена с допълнена с гости от Япония, Корея, Тайван и Индия. За разлика от предходните издания на конференцията обаче вече бяха представени и резултатите от пасивни сгради в експлоатация в тези държави, а резултатите са наистина впечатляващи. Домакините от Австрия също не останаха назад, като демонстрираха резултатите от повече от 20 години устойчиви енергийни политики на национално, регионално и местно равнище, с особен акцент върху включването на младите хора. Участниците в конференцията имаха възможност да се включат в една от 5-те опознавателни обиколки на пасивни сгради с различна функционалност (жилищни, административни, образователни и други), а за първи път имаше и велотур по изключително добре поддържаната мрежа от велосипедни алеи  в града.

Както по време на тези обиколки, така и от посланията в повече от 100 лекции и примерите в над 60 щанда на производители на материали и компоненти за пасивни сгради в съпътстващото изложение, за пореден се наложи изводът, че технологиите, от които имаме нужда, вече са налице – това, което ни е необходимо, е воля, решителност, знания и дългосрочна визия за развитие. Развитието на пазара води до решения, които само преди няколко години изглеждаха невъзможни - от дограма с вградена механична вентилационна система с рекуперация (идеално решение при обновяване) до компактни системи за вентилация, отопление, охлаждане и битова гореща вода, комбинирани с инсталации за производство на енергия от ВЕИ. Цените на подобни инсталации също стават все по-достъпни, като решения за вентилация с рекуперация на еднофамилни сгради или апартаменти се предлагат на централноевропейския пазар за около 3000 евро, с всички включени компоненти и инсталация.

Българското участие на конференцията също бе запомнящо се, Светлин Добревски (Пасивна къща България) имаше възможността да открие панел, посветен  на пасивните сгради в различни климатични области, с лекцията „Климатични зони с топло лято и студена зима - постройте Пасивна къща!”. Проектът Train-to-NZEB на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект пък беше представен с филм и директни разговори с гостите на основния щанд на Институт Пасивна къща – Дармщат, Германия. В рамките на този проект, ЕнЕфект официално ще открие нов обучително-демонстрационен център за енергийна ефективност и ВЕИ в сградите в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София на 16-и май т.г.